PST-sjefen blir sittende
Etter flere dager med kritikk gikk hun ut i flere medier torsdag og klargjorde at hun ikke har vurdert sin stilling.
– Jeg går ikke av når det stormer, sier Kristiansen til Aftenposten.no. Hun slår seg til ro med at hun har tillit fra politisk ledelse, det vil si justisminister Knut Storberget (Ap).
SV-nestleder Bård Vegar Solhjell og Frp-nestleder Per Sandberg har vært kritiske til Kristiansen etter terrorangrepene 22. juli.
Solhjell mener at Kristiansens uttalelser etter angrepene har vist manglende autoritet og bidratt til å svekke tilliten til henne og til Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Sandberg krever en redegjørelse i Stortinget som han er sikker på «ikke gir henne annet valg enn å gå av før jul».
– Kom litt feil ut
Kristiansen kommenterte kritikken i flere medier torsdag, men nektet å møte sine kritikere til debatt.
– Nå skal vi svare 22. juli-kommisjonen på mange av disse spørsmålene. Jeg synes ikke det er riktig i denne situasjonen å gå inn i en debatt hvor man skal forsvare seg, sier hun.
Hun forsikrer likevel om at hun tar de kritiske kommentarene alvorlig. Utspill om at hun har ordlagt seg for skråsikkert og at hun har vist for liten vilje til å være tilgjengelig i mediene, tilbakeviser hun.
– Vi har vært ydmyke om dette fra begynnelsen av. Vi kom kanskje litt feil ut fra starten. Det som er viktig nå, er at vi kan lære av våre feil, sier hun til NRK.
To evalueringer
PST har satt ned to evalueringsgrupper. Den ene skal se på hva PST gjorde før 22. juli og den andre skal undersøke arbeidet etter terrorangrepene.
Allerede tre dager etter terrorangrepene gikk Kristiansen langt i å si at PST ikke hadde hatt noen mulighet til å oppdage Anders Behring Breivik. Han var kun nevnt hos dem på en liste som framkom i forbindelse med en valutasjekk.
Men forrige uke skrev Bergens Tidende at listen kom PST i hende i etterkant av den internasjonale anti-terror-aksjonen Global Shield. Breiviks navn var nevnt fordi han hadde handlet for 120 kroner hos et polsk firma som solgte kjemikalier.
Samtidig ble det kjent at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap i vår tok opp problemet med småforsendelser i et brev til Justisdepartementet. Deres bekymring var at varer på under 200 kroner ikke deklareres. DSB nevnte spesielt at de var kjent med at kjemikalier ble sendt fra et polsk firma.
Har Storbergets tillit
Kristiansen gjentok torsdag at PST ikke hadde noen grunn til å sjekke ut listen nærmere.
– Vi har klare rammer for hva vi kan registrere hos oss. Vi gjorde en vurdering, så får kommisjonen avgjøre om vi har gjort noe feil, sier hun.
Hun ville ikke svare på hvordan PST kunne fulgt opp slik informasjon, men bekreftet at Breivik ikke ble sjekket mot våpenregisteret,
– Vi får veldig mye informasjon, og må vurdere i hvert enkelt tilfelle hva vi skal gjøre. Det er lett å se når man sitter med fasiten at man kanskje kunne gjort noe annerledes, sier hun.
Justisminister Knut Storberget (Ap) sier at kritiske spørsmål er en del av demokratiet, men slår samtidig fast overfor NTB at han har tillit til Kristiansen.
Storberget lover at Stortinget skal få all informasjon de måtte be om, både om politiets beredskap og PSTs rolle i forbindelse med terrorangrepene.
Tillit i politiet
Også de ansatte i Politiets sikkerhetstjeneste har tillit til sjefen Janne Kristiansen, ifølge forbundsleder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund
– Ingen av våre medlemmer fra PST har gitt uttrykk for at Janne Kristiansen bør gå av som sjef, sier forbundsleder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund og tillitsvalgt i PST, Lasse Roen.
Begge understreker at ingen av PFs tillitsvalgte og medlemmer i PST noen gang har gitt uttrykk for et slikt ønske til Politiets Fellesforbund. (©NTB)