167891_.jpg
Habilitetsvurderingene må gjennomføres av jurister, mener professor i offentlig rett ved Universitetet i Bergen, Jan Fridthjof Bernt

Professor: – Uforsvarlig saksbehandling

Publisert: 6. mars 2012 kl 09.47
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Bernt mener det er åpenbart at habilitetsvurderinger skal gjennomføres av jurister.

– Har ikke det har skjedd, er dette uforsvarlig saksbehandling, sier Bernt til Bergens Tidende. Han påpeker likevel at en statsråd som selv ikke selv er jurist, må stole på sine embetsmenn.

– For meg ser det ut som om Lysbakken-saken i stor grad handler om et embetsverk som ikke har gjort jobben sin, mener Bernt.

Gikk av

Justisdepartementets lovavdeling habilitetssjekket i 2010 en rekke av regjeringens statsråder, men Lysbakken var ikke blant dem. Lysbakken vil ikke si hvem han støttet seg på da Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet lot være å sende saken videre til ekspertene i Justisdepartementet.

Departementet har under Lysbakkens tid som øverste sjef gitt 13,5 millioner kroner til Reform, en stiftelse han selv har styrt.

Lysbakken opplyste på en pressekonferanse mandag at han burde ha erklært seg selv inhabil når det gjaldt den årlige støtten til Reform. Årsaken var hans nære relasjon til lederen Gjermund Skaar som ingen i hans eget departement mente kunne gjøre ham inhabil.

Saken fortsetter under annonsen

– Jeg burde ha erklært meg inhabil og stoppet alle tilskudd til stiftelsen, sa Lysbakken som mandag valgte å gå av.

– Det uheldige i denne saken er at Lysbakken ikke erklærte seg inhabil fordi han sto så nær denne personen som jobbet i Reform. Det er en av tingene i en helhetsvurdering som gjør at han går av, fastslo statsminister Jens Stoltenberg.

– Alvorlig

Statsviter Anders Todal Jenssen mener det er alvorlig at Lysbakken først i ettertid ser at han burde ha erklært seg inhabil.

– Brudd på habilitetsreglene skal man ikke ta lett på. Sånn sett er det aktverdig at han ser alvoret i det. Det kom også fram at det har vært ganske regelmessig praksis i departementet å tildele beløp uten anbud. Det er en sak statsråden burde ha ordnet opp i, sier statsviter Anders Todal Jenssen til Bergens Tidende. (©NTB)