Presset Jens frykter ikke regjeringskrise
– Det kan jeg overhodet ikke se, svarte Stoltenberg på spørsmål fra TV 2 om han frykter at Amelie-saken kan ende i regjeringshavari på grunn av SVs misnøye med hvordan den er håndtert.
– Vi gjennomfører den politikken vi er enige om og som står i regjeringens politiske plattform, sier Stoltenberg, som onsdag kveld er i London for politiske samtaler med blant andre Storbritannias statsminister David Cameron.
Stoltenberg har merket seg de sterke karakteristikkene som er blitt slynget mot regjeringen den siste tiden. I Stortinget onsdag beskrev Venstre-leder Trine Skei Grande norsk asyl- og innvandringspolitikk som «blant Europas mest umenneskelige».
– Det hører med til jobben å være statsminister. Jeg er opptatt av rettferdighet og likebehandling i asylsaker, sier han.
Sto på sitt
Tidligere på dagen var det en bestemt Stoltenberg som møtte i Stortingets spørretime. Han holdt fast ved at personer som ikke frivillig forlater Norge etter avslag om asyl, skal sendes ut med tvang.
– At en person velger å leve i skjul etter en individuell behandling med påfølgende avslag, skal ikke premieres, sa statsministeren med henvisning til Amelie-saken.
Han var klokkeklar på at han ikke vil overprøve Utlendingsnemndas vedtak i Amelie-saken. Og i vandrehallen etter spørretimen presiserte statsministeren om og om igjen at det er forskjell på en asylsøknad og en søknad om arbeidstillatelse. Det skal ikke være mulig å først prøve ett løp, for så å hoppe over det til andre hvis asyl blir avslått.
– Det vil være å premiere dem som unndrar seg et lovlig vedtak, og det er ikke rettferdig, sa Stoltenberg.
Han varslet at regjeringen vil trappe opp tvangsutsendelser og at det i fjor ble sendt ut 4.600 mennesker som ikke oppfylte kravet om beskyttelse, hver enkelt av dem med en sterk personlig historie.
– Dialog
Stoltenberg sa at selve utsendelsen er politiets ansvar, men at Amelie kan søke om arbeidstillatelse fra hjemlandet, på linje med alle andre. Og hennes sak vil bli behandlet av UDI, som alle andre arbeidssøkende.
Statsministeren sa et eventuelt utvisningsvedtak medfører en karantenetid, også omtalt som innreiseforbud, på to til fem år. Først deretter kan en person søke om arbeidstillatelse.
SV er svært misfornøyd med dagens praktisering av regelverket, men partiets ledende stortingsrepresentanter ville onsdag ikke si noe annet enn at «det pågår et intenst arbeid for å finne en løsning».
Om denne løsningen vil bety at Maria Amelie kan søke arbeidstillatelse uten å reise fra Norge, en løsning på tvers av det Stoltenberg snakker om, ville SVs Heikki Holmås ikke si noe om.
Han eneste budskap til omverdenen var at «det jobbes med en generell løsning» og at SVs «stempel» ville være tydelig. Han vil ikke svare på om løsningen åpner for køskifte.
– Vi har veldig god dialog om denne saken i regjeringen, sier Stoltenberg onsdag kveld. (©NTB)