sz00583a_as_sma.jpg
Pilotene vil ha forsvarlige regler.

Piloter krever regelendringer

Publisert: 30. september 2013 kl 10.25
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Når EU-parlamentets transportkomité nå vedtar nye arbeidsregler for piloter vil dette også medføre konsekvenser for de norske flyverne. De er sterkt kritiske til regler som blant annet kan medføre uforsvarlig lange arbeidsdager. Petter Førde, leder i Norsk Flyverforbund, stiller derfor et klart krav til en ny borgerlig regjering. 

– Vårt eneste krav er at de vedtar regler som er vitenskapelig og medisinsk forsvarlige. Vi har ingen andre krav, men alt går mot at vi taper selv med disse kriteriene, sier Førde til Klassekampen. 

Han peker på at det finnes mange geografiske årsaker til at reglene som regulerer norske piloters arbeidsliv bør være annerledes enn de er andre steder i Europa. 

– Det er stor forskjell på å lande et fly i dagslys ved Middelhavet og på en kortbaneflyplass i Finnmark i mørketida. Vi har mye drittvær her til lands, for å si det på godt norsk, sier han til avisen.

Får støtte fra Frp

Frps samferdselspolitiske talsmann, Bård Hoksrud, er tydelig på at dette vil bli en sak i Stortinget. Han mener Norge kanskje bør stå hardere på kravene i møtet med EU i denne saken. 

– Dette er av natur en internasjonal bransje. Vi har stort sett holdt oss til anbefalingene fra Luftfartstilsynet. Men i slike saker er det ofte grunn til å ta nasjonale omsyn, uten at Norge er flinke nok til å gjøre det. Vi er kanskje litt for flinke til å implementere regler fra EU ord for ord, mener han. 

Saken fortsetter under annonsen