Pedersen: Rettssaken blir en test for mediene
Pedersen stilte til debatt om pressens dekning av den kommende rettssaken i regi av Oslo journalistlag mandag kveld. Rundt 730 pressefolk fra rundt 170 land har meldt sin interesse for å dekke rettssaken som starter 16. april.
AUF-lederen sier han stort sett synes mediene, med enkelte unntak, har klart å være varsomme siden terrorangrepene 22. juli, men sier han frykter det etiske gangsynet vil tape under den kommende rettssaken.
– Det blir en ny test for pressen. Både når det gjelder detaljnivået i hva som skildres fra rettssaken, og ikke minst i dekningen av gjerningsmannens forklaring, som er en ukes politisk tale, så vil mediene bli testet, sier Pedersen.
Flokkdyr
Koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen deler Pedersens bekymring.
– Når rettssaken starter, er det mange som vil grue seg og ha det vondt, mens journalistene vil være opptatt av å få det beste bildet og det beste skupet. Jeg har sett tendenser på fengslingsmøtene til at journalister i flokk blir litt mer ubehøvlet og hensynsløse. Det er viktig at pressen ikke glemmer at rettssaken ikke handler om dem, sier Larsen.
Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund, ansvarlig redaktør Torry Pedersen i VG og nyhetsredaktør Per Arne Kalbakk i NRK deltok også i debatten.
Per Edgar Kokkvold mener hans inntrykk er at de fleste mediene foretar grundige etiske vurderinger i denne saken.
Liveoverføring
Om Anders Behring Breiviks forklaring bør liveoverføres under rettssaken, var ett av temaene som ble debattert. Tingretten besluttet for en drøy uke siden at hans forklaring ikke skal liveoverføres. Pressens organer har anket avgjørelsen.
Kokkvold mener det er flere grunner til at forklaringens bør kunne kringkastes.
– Som mange allerede har nevnt, er dette den største forbrytelsen etter krigen. Det er en så stor interesse for denne saken at det er en unik mulighet til å vise det norske folk hvordan en rettssak foregår. Det han sier vil uansett bli formidlet, og det er dommerens oppgave å sørge for å avbryte ham hvis han ikke holder seg til saken, men prøver å lese opp fra manifestet sitt, sier Kokkvold.
Han mener også fjernsynet på en unik måte kan vise en persons figur og karakter.
– I denne saken, hvor man er så opptatt av hvem han er, så vil det bare være fjernsynet som kan vise dette for folk, påpeker han.
Beskyttes mot seg selv
Eskil Pedersen og Mette Yvonne Larsen var begge sterkt uenig. Larsen pekte på at det er svært mange unge klienter som bør skånes for å møte Breivik når de kommer hjem fra skolen og skrur på TV-en. Hun pekte på at fjernsynet er et langt sterkere og mer ufiltrert medium sammenlignet med skriftlige medier. Hun mener også at Breivik bør beskyttes mot seg selv.
– Foreløpig snakker vi om en alvorlig syk mann, og hvis han blir funnet tilregnelig likevel, så vil vi likevel snakke om en alvorlig forstyrret person, sier hun.
Eskil Pedersen sier han og de fleste andre berørte er enige om at de ikke ønsker å få hans forklaring sendt på TV.
– Det var unison jubel i hele klientgruppa da tingretten sa nei til overføring, sa Mette Yvonne Larsen. (©NTB)