Opposisjonen oppgitt over Giske-utnevnelser

Publisert: 24. oktober 2012 kl 08.55
Oppdatert: 20. november 2013 kl 12.22

I utgangspunktet ønsket man å diskutere Telenor-saken på møtet, men senere tirsdag ble det klart at komiteens leder Anders Anundsen (Frp) ikke var fornøyd med Giskes skriftlige svar på komiteens spørsmål i Entra-saken. Dermed kan begge sakene havne på bordet torsdag.

– Det vil helt sikkert være ulike oppfatninger i komiteen. Selv vil jeg fordøye saken litt og vurdere om det er behov for å se på saken på torsdagens møte. Det kan være nødvendig i lys av de andre sakene vi ser om Giskes eierskapsutøvelse i en større sammenheng, sier Anundsen til NTB.

Når han viser til andre saker, er det Telenor-saken han refererer til.

– Jeg har varslet at vi på torsdag vil ta opp Telenor-saken, som jeg for så vidt har problemer med å tro er sann, men likevel er det viktig for oss å få avklart de faktiske forhold. Så får vi kanskje vurdere Entra-saken i en litt større sammenheng knyttet til Giskes eierskap, sier Anundsen.

Telenor

Ifølge TV 2 krevde Giske i fjor å få sin venn og partikollega Tore O. Sandvik plassert i styret i Telenor, men uten å lykkes. TV 2 viser til «flere kilder nær prosessen». Også Aftenposten får servert historien fra anonyme kilder.

– Hvis vi hadde ønsket det, så hadde det blitt sånn. Staten forvalter 54 prosent av eierskapet i Telenor. Det var et enstemmig valg i nominasjonskomiteen. Vi har aldri satt fram krav til sammensetningen i Telenor-styret, svarte Giske mandag.

Saken fortsetter under annonsen

Dette er en alvorlig sak hvis fremstillingen er korrekt, mener Høyre-leder Erna Solberg og Per-Kristian Foss.

Entra

Senere tirsdag forelå Giskes svar på fem konkrete spørsmål i Entra-saken som kontroll- og konstitusjonskomiteen ba ham svare på tidligere denne måneden.

– Med bakgrunn i min inhabilitet i saken, finner jeg det ikke riktig å kommentere den konkrete prosessen og styrets handlemåte i denne saken nærmere, skriver Giske i sitt svarbrev som forelå tirsdag ettermiddag.

Med generelle formuleringer forklarte han i stedet om gode ansettelsesprosesser og prosedyrer, og han understreket at statlig eide selskaper drives på samme måte som kommersielle selskaper. Statlige selskaper skal være konkurransedyktige, men ikke lønnsledende, skriver statsråden videre. Giske slår fast at partipolitisk tilhørighet ikke skal vektlegges, og at regjeringen følger etablert praksis fra tidligere regjeringer.

Anundsen uttrykker skuffelse og mener svarene ikke bringer mer klarhet.

Kongsberg Gruppen

Saken fortsetter under annonsen

En tredje sak dukket opp senere tirsdag. Da meldte først NRK, og kort tid etter også TV 2, at Giske skal ha presset teknologikonsernet Kongsberg Gruppen til å gi LO-leder Roar Flåthen plass i styret. Styret var ikke på valg og det forelå ingen planer om endringer.

Saken endte med at Flåthen fikk en nyopprettet posisjon som varamedlem. Han får dermed delta på møtene, men uten å ha stemmerett. Honoraret er på 195.000 kroner i året.

– Vi kan ikke kommentere de ulike prosessene i de ulike valgkomiteene. Jeg registrerer at det var en enstemmig valgkomité som kom fram til det forslaget. Det var en god løsning, sier Giske.

Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten mener prosessen i Kongsberg Gruppen virker uprofesjonell og uryddig. Harald T. Nesvik (Frp) mener saken føyer seg inn i en rekke med eksempler på at Giske setter Aps interesser foran statlige selskaper. Statsminister Jens Stoltenberg må nå ta en prat med Giske, mener Nesvik. (©NTB)