Oljeministeren står på sitt
– Det kommer ikke til å skje, sier Borten Moe til NTB.
Han holder fast ved sin kritikk av Naturvernforbundet og Bellona, men avviser at han har kommet med noen «krigserklæring», som Hauge uttrykker det.
– Jeg ønsker tvert imot en god dialog med miljøbevegelsen, men ingen kan regne med å få definere virkeligheten på egen hånd. Jeg ville utfordre virkelighetsforståelsen til visse deler av norsk miljøbevegelse, sier han.
NTB møter olje- og energiministeren fra Senterpartiet i departementets lånte kontorlokaler på Majorstua i Oslo. Han virker preget av de siste dagers hardkjør.
– Frederic Hauge bruker uttrykk og retorikk som jeg ikke kjenner meg igjen i. Han kommer med personangrep og utfall som ikke hører noen plass hjemme i et sivilisert politisk ordskifte, sier Borten Moe.
– Satt ut
Det var i et intervju med NTB tirsdag at Borten Moe gikk til et spissformulert frontalangrep på det han beskrev som verdensanskuelsen til de to framtredende miljøorganisasjonene.
Frederic Hauge svarte med å kalle ham en inkompetent løgner og forlangte en unnskyldning.
– Han satte meg litt ut. Jeg er for friske ordskifter, men dette har en karakter som jeg aldri har opplevd før, sier Borten Moe.
Ifølge statsråden var han tidlig ute og nyanserte sin kritikk, som dypest sett følger to ulike spor og rammer de to organisasjonene på hver sin måte.
– Vi står på dørstokken til et paradigmeskifte for norsk energipolitikk. Vi skal ha flere vindkraftverk og småkraftverk, flere kraftlinjer og mer avvirkning av skog til biomasse. Problemet er at de fleste prosjekter blir påklaget og man stikker kjepper i hjulene for gjennomføringen, sier Borten Moe.
Han understreker at denne kritikken først og fremst retter seg mot Naturvernforbundet og WWF, ikke Bellona, Zero og Natur og Ungdom.
– Norsk miljøbevegelse er mangslungen. Min kritikk mot Bellona handler ikke om motstand mot fornybar energi, men virkelighetsforståelsen når det gjelder olje og gass, sier Borten Moe.
Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken avviser at organisasjonen hans motsetter seg ethvert fornybarprosjekt, selv om han er skeptisk til nye vannkraftprosjekter og motstander av Hardanger-mastene.
– Problemet til Borten Moe er at han vil ha mer av alt. Mer olje, mer gass og mer kulldrift på Svalbard. I tillegg vil han ha storstilt kraftutbygging. Det gir store klimagassutslipp og store inngrep i naturen, sier Haltbrekken til NTB.
– Vinnersak
Valgforsker Frank Aarebrot mener Borten Moe gjør lurt i å heve seg over kritikken fra miljøbevegelsen og deler av eget parti.
– Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette er en vinnersak for et distriktsparti som Senterpartiet. I stedet for å dilte etter SV og Venstre, kan Sp være det eneste sentrumspartiet som mener det samme som Arbeiderpartiet, Frp og Høyre, sier Aarebrot til NTB.
Han mener Borten Moe her er langt mer på linje med Senterpartiets velgere i distriktene enn partileder Liv Signe Navarsete.
– Når Liv Signe Navarsete går så sterkt imot Borten Moe, er uttalelsene han kom med til NTB på tirsdag sensasjonelle. Dette kan bli begynnelsen på en strid om den framtidige makten i Senterpartiet, mener Aarebrot, som ser en mulig statsminister i Sp-kronprinsen.
Selv tar Borten Moe kritikken fra egne partifeller med knusende ro. Han sier han har snakket godt med Navarsete og avviser at det er en lederkonflikt på gang.
– Vi jobber godt sammen, og det er absolutt ingen lederstrid i partiet. Vi har en partileder som er enstemmig valgt på landsmøtet. Det er debatt om disse spørsmålene i alle partier – også Senterpartiet. Det må det være rom for. Jeg er godt innenfor rammene av partiprogrammet og regjeringsplattformen, sier han. (©NTB)