Obama lover en lysere framtid
Til vill jubel fra tilhengerne i Chicago holdt Barack Obama en seierstale etter triumfen i presidentvalget der han rakte ut en hånd til sine politiske motstandere.
– Jeg går tilbake til Det hvite hus mer inspirert og besluttsom enn noen gang. Til tross for forskjellene våre, deler vi det samme håpet for fremtiden, sa den gjenvalgte presidenten.
Jeg vil sette meg ned med lederne fra begge partier, lovte Obama og holdt fram statsgjeld, innvandring og energispørsmål som de viktigste sakene.
Obama gratulerte også motstanderen Romney med en sterk valgkamp.
– Vi kjempet hardt mot hverandre, men det er utelukkende fordi vi elsker dette landet. Jeg vil snakke med Mitt Romney i løpet av de kommende ukene for se på hva vi kan gjøre for å få fart på USA, sa Obama.
Han roste også kona Michelle foran de rundt ti tusen tilhengerne.
– Jeg har aldri elsket deg høyere. Og jeg er stolt av at resten av USA også har forelsket seg i deg, sa Obama til stormende jubel fra salen.
– Historisk natt
På valgvaken i Chicago var det vill jubel blant Obama-tilhengerne etter hvert som stadig flere positive resultater for presidenten ble offentliggjort på CNN.
– To perioder! Jeg elsker det. Det betyr forandring for hele verden. En positiv retning for hele verden. Dette er historie, sa Charles Watson.
– Det er en historisk natt. Å gjenvelge Barack Obama sier mye om hvor USA har kommet. Koalisjonen han har bygget opp med forskjellige grupper sier mye om hvor landet står i dag, sa John Sullivan, som var på valgvaken sammen med kona og sine to små døtre.
Samme utfordringer
Historiker Hallvard Notaker presiserer at Obama står overfor akkurat de samme utfordringene som før og må samarbeide med Republikanerne for å få gjort noe med de mange problemene som ennå er uløst.
– Gjelda, budsjettunderskuddet, behovet for en skattereform, trygdereform og kanskje til og med en eller annen type innvandringsreform er saker med harde fronter, sier han.
Men Notaker avviser at Obama er svekket.
– Han blir styrket av den fornyede tilliten fra velgerne, men problemet hans er at motparten i Kongressen også har fått det. Selv om Obama kommer til å hevde at han har fått et slags mandat av folket, vil Republikanerne peke på at de også har fått fornyet sitt flertall – det er også et slags mandat, sier Notaker.
Jevnt på landsbasis
På tross av spenningen på forhånd, ble det tidlig klart at utfordreren Mitt Romney ville slite med å samle nok valgmannsstemmer. Obama vant de viktigste vippestatene og ender trolig opp med 332 valgmenn. Romney får etter alt å dømme 207.
Obama vant også når man regner i antall stemmer på landsbasis.
Den republikanske kandidaten ventet en stund med å akseptere nederlaget, men kom til slutt ut på scenen i Boston der Republikanerne hadde sin valgvake og gratulerte presidenten.
– De politiske lederne må heve seg over smålige partikonflikter. Jeg ber for at presidenten vil få landet vårt ut av problemene, sa Romney.
Uforandret i Kongressen
På valgvaken i Boston hevdet Larry Harmond at Demokratene ikke engang visste hvorfor de stemte på Obama.
– De stemte på ham, så nå må de leve med ham i fire år til. Det vil ikke gå bedre, men verre, spådde Harmond.
Paul Cody er også bekymret for at budsjettunderskuddet og statsgjelden vil øke med Obama ved roret i fire nye år. Vi er i trøbbel, slo Harmond fast.
På en ellers dyster kveld kunne Republikanerne i det minste glede seg over at de beholder flertallet i Representantenes hus. Demokratene forblir imidlertid i majoritet i Senatet. (©NTB)