Nye forskningssentre skal finne framtidens energiløsninger

Publisert: 16. februar 2011 kl 09.35
Oppdatert: 16. februar 2011 kl 08.00

Til sammen åtte forskningsmiljøer kjempet om å bli valgt ut. Sentrene skal konsentrere seg spesielt om forholdet mellom samfunn og utforming av ny energipolitikk.

To av sentrene ligger i Oslo, mens det tredje ligger i Trondheim. De får til sammen 200 millioner kroner over en periode på åtte år.

– Sentrenes forskning skal gi politikerne kunnskapen de trenger for å legge sin energipolitiske strategi, sier divisjonsdirektør Fridtjof Unander i Norges forskningsråd.

Elleve sentre

De tre nye sentrene kommer i tillegg til åtte etablerte forskningssentre innenfor energiteknologi. Formålet med senterordningen er å bygge opp sterke miljøer som kan bidra til et godt kunnskapsgrunnlag for politiske beslutninger, offentlig virksomhet og bedrifter.

De tre nye sentrene skal se spesielt på samfunnsvitenskapelige aspekter. Aktuelle spørsmål som forskerne skal se på, er: Hvor mye energi folk og næringsliv vil etterspørre i framtiden, og hvordan påvirkes energimarkedene av internasjonal energi- og klimapolitikk.

– Vi trenger mer kunnskap om rollene til de ulike aktørene og sammenhengen mellom markeder, ny teknologi og internasjonale forhold. Samfunnsvitenskapelig kunnskap og forskning står helt sentralt i utformingen av fremtidens energipolitikk, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp). Han kunngjorde hvilke tre sentre som hadde vunnet fram i konkurransen under Energiforskningskonferansen 2011 i Oslo tirsdag.

Saken fortsetter under annonsen

– Landslag i energiforskning

De tre nye sentrene er CenSES ved NTNU i Trondheim, CREE ved Frischsenteret og CICEP ved CICERO.

De åtte andre sentrene jobber med andre områder, som CO2-håndtering, sol, havvind, bioenergi, energiplanlegging og energieffektivisering.

Senterleder og professor Asgeir Tomasgard ved NTNU sier tildelingen bekrefter kvaliteten på det landslaget som er samlet innenfor samfunnsfaglig energiforskning.

– Midlene skal blant annet brukes på en forskerskole som skal utdanne verdens fremtidige energieksperter, sier han. (©NTB)