Ny splid om Afghanistan
Intense forhandlinger pågår nå mellom regjeringspartiene om Norges eventuelle nye bidrag til den internasjonale stabiliseringsstyrken (ISAF) i Afghanistan.
Etter hva Aftenposten erfarer står SV alene mot Senterpartiet og Arbeiderpartiet.
Sentralt i diskusjonen står nye norske bidrag til flernasjonale opplæringslag (OMLT). De har til oppgave å støtte treningen av den afghanske hæren. Regjeringen har allerede varslet utvidet støtte til flere slike lag, noe som er svært høyt prioritert. av NATO fordi det bidrar til å gjøre afghanerne i stand til selv å ivareta egen sikkerhet.
Kan havne i kamp.
- Men problemet er, sier velplasserte kilder, at OMLT-instruktørene inngår som en del av den afghanske bataljon de skal gi opplæring. Afghanerne kan imidlertid når som helst komme i kamp eller bli sendt til kampområder hvor som helst. Det betyr at et norsk OMLT -lag kan havne i kamp sammen med sin hærenhet i det sørlige Afghanistan, det vil si i den del av landet som norske soldater ikke tillates sendt til.
- Hvis det skjer, så vil det være å snikinnføre norske soldater i kamp i sør, sier SVs Bjørn Jacobsen. Han er enig i at OMLT er et veldig viktig program for NATO. Men han finner det uakseptabelt å la norske offiserer komme i kamp i sør.
Viktig
- Å drive utdanning og opplæring av den afghanske hæren (ANA), er noe av det viktigste Norge gjør i Afghanistan. I dag jobber ni offiserer i såkalte opplæringslag. Disse lagene ønsker vi å forsterke, mest sannsynlig fra våren 2008, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til Aftenposten.
Hittil skal ikke noe land ha innført geografiske begrensninger på sine OMLT-team. Det gjelder også for Norge, bekrefter statsråden.
Ber om hjelp
Behovet for flere soldater og øket innsats er spesielt stort i det utsatte sør, noe som ble tydelig markert på forrige ukes forsvarsministermøte i NATO.
Nære allierte som Canada og Nederland truet på ny med å trekke sine soldater hjem, dersom ikke hjelp kommer.
Mye av kritikken innad NATO rettes mot store medlemsland som Italia, Spania, Frankrike og Tyskland som alle har et beskjedent militært nærvær i Afghanistan eller et nærvær pålagt sterke begrensninger
Selv om Norge ikke er spesielt i søkelyset, er det et faktum at 500 norske soldater er relativt trygt plassert i det noe mindre utsatte nord. Der skal de holde seg, mener SV.