Ny sentralbanksjef advarer mot boligboble
I likhet med sin forgjenger på toppen av Norges Bank, Svein Gjedrem, er også Øystein Olsen bekymret for det vi vanligvis kaller bobletendenser i boligmarkedet. Samme dag som eiendomsmeglerne dokumenterte svært gode tall for 2010 og spår minst en tilsvarende vekst i år, advarer Olsen mot for sterk vekst i boligprisene.
– Akkurat nå er forholdet mellom husholdningenes økonomi og låneopptak og utviklingen i boligmarkedet relativt robust, fordi de alle fleste har jobb. Men hvis vi ser på et risikobilde hvor det går dårligere i norsk økonomi, kan nettopp boligmarkedet være en utløsende faktor, sier Olsen til NTB.
Han var betydelig friskere i sine analyser da han satt som sjef for Statistisk sentralbyrå (SSB), og medgir at han som fersk sentralbanksjef er bevisst forsiktig i sitt første møte med offentligheten.
– Som sentralbanksjef må man veie sine ord på gullvekt. Alt man sier blir veid, tolket og tolket på nytt, i mye større grad enn jeg har vært vant til, sier han.
Skatteomlegging
Derfor er han også forsiktig med å anbefale hvordan de politiske myndighetene kan forebygge realøkonomisk krise som følge av at en eventuell boligboble sprekker. Men han er ikke fremmed for at skattesystemet kan justeres, slik at det blir mindre lukrativt å investere i eiendom. Det er barnelærdom at «boligbeskatning har mindre drivende effekter» enn andre former for beskatning, ifølge Olsen.
– Men som konjunkturvirkemidler vil jeg ikke nå gjenta Gjedrems anbefalinger om omlegging av skattesystemet, i hvert fall ikke i dag, sier han.
Gjedrem tok flere ganger til orde for en strengere beskatning av bolig. Skattefri gevinst på salg av bolig og rentefradrag bidrar til å presse boligprisene oppover, ifølge Gjedrem.
Ingen krumspring
Olsen støtter seg imidlertid i stor grad til sin forgjenger når han peker ut veien videre for Norges Bank. Banken er solid og veldrevet, og Olsen ser ingen grunn til å endre dagens kurs. Det betyr at det fortsatt skal skjeles til sysselsetting og produksjon når styringsrenta settes, men at prisstigningen fortsatt skal være den viktigste rettesnoren i pengepolitikken.
Inflasjonsmålet «har fungert svært godt gjennom skiftende konjunkturer», ifølge den nybakte sentralbanksjefen.
– Pengepolitikken har bidratt til at norsk økonomi har utviklet seg svært godt de siste ti årene. De som følger rentesettingen til Norges Bank tett, kan legge til grunn at bankens reaksjonsmønster videreføres, sier Olsen.
Intet rentevarsel
Inflasjonsmålet ble innført under Svein Gjedrem og innebærer at nivået på styringsrenta skal justeres for å holde prisstigningen på 2,5 prosent. Hensikten er å bidra til stabilitet i kronekursen og stabil utvikling i produksjon og sysselsetting.
I dag ligger styringsrenta på 2 prosent og holdes lav fordi prisstigningen fortsatt er svak etter finanskrisen og av hensyn til konkurranseutsatte næringer. Olsen vet bedre enn å varsle renteendringer før tida. En eventuelt justert rentebane fra Norges Bank kommer tidligst i mars.
– Vi går spennende tider i møte. Det er turbulens i internasjonal økonomi og vi kan legge til grunn at vi i tiden framover kommer til å bli stilt overfor nye utfordringer i den økonomiske politikken generelt og i pengepolitikken spesielt, sa Olsen. (©NTB)