Ny høring om Kabul-terroren
Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti er utilfreds med enkelte svar som ble gitt under den åpne sju timer lange høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité torsdag. Særlig mener de det fortsatt råder usikkerhet rundt PSTs rolle og de rådene som ble gitt utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i forkant av besøket i den afghanske hovedstaden i januar.
- Vi mener det er grunnlag for en høring med PST. Mange spørsmål er fremdeles ubesvart, sier Frps Carl I. Hagen. Han mener utenriksministeren, forsvarsministeren og justisministeren «skjøv PST foran seg» i høringen.
Får støtte
Høyres Per-Kristian Foss sier til NTB at han er enig i behovet for en egen høring med PST.
- Jeg tror utfallet ville ha vært annerledes dersom utenriksministeren hadde valgt et reiseopplegg med et sterkere militært preg. I stedet ønsket han å demonstrere at dette var et rent sivilt opplegg, og det kan jo være forståelig, sier Foss.
Saksordfører Ola T. Lånke (KrF) mener det også kan være nødvendig med en ny høring, men ser også faren for at saken kan trekke i langdrag. Uansett vil det ikke komme en avklaring før påske.
Utenriksministeren mener høringen viste at UD og pressefolkene som fulgte ham har sammenfallende syn på hendelsesforløpet.
- Vi har vært vitne til det samme, og det bærer forklaringene preg av. Vi er grundige i Norge, men nå må vi komme videre. Vi må kunne håndtere en slik krise uten at vi stopper opp, sier Støre.
Innrømmet mangler
Utenriksministeren innrømmet under sin forklaring at UD ikke hadde god nok bredskap mot den typen terrorangrep som den norske delegasjonen ble utsatt for på Kabul Serena Hotel.
- Vi ser i etterkant at flere ting kunne ha vært håndtert bedre, men jeg avviser alle spekulasjoner om at det ble gjort forskjell på Dagbladet-journalist Carsten Thomassen og UDs egen sterkt skadde medarbeider Bjørn Svenungsen, sier Støre.
Han forsvarer besøkets sivile profil og avviser at det var strid mellom Utenriksdepartementet og Forsvarsdepartementet om graden av militær eskorte.
- Det var programmet som ga besøket en sivil profil, men det betyr ikke at det var uten sikkerhet. Hadde PST sagt at det skulle ha vært en sterkere militær ramme rundt besøket, hadde vi selvsagt rettet oss etter dette, sa Støre.
Carsten Thomassens samboer Ellen Hofsvang er glad for at utenriksministeren tar selvkritikk. Men hun sier hun fremdeles har vansker med å forstå hvorfor Thomassen ble etterlatt på hotellet, mens Svenungsen ble evakuert i et norsk pansret kjøretøy.
- Ingen brifing
Ingen norske pressefolk fikk informasjon av UD om at det var rettet konkrete trusler mot hotellet, opplyste TV 2-journalist Fredrik Græsvik under høringen.
Sammen med VG-fotograf Harald Henden utførte han førstehjelp på Thomassen i hotellets lobby i minuttene etter terrorangrepet.
- Vi fikk en helt generell sikkerhetsbrief, men vi fikk ikke vite noe spesielt om Hotel Serena, sa Græsvik.
Henden og Græsvik hadde sammenfallende opplysninger om hendelsesforløpet og ga også en mulig forklaring på hvorfor det oppsto en misforståelse om hvor alvorlig skadd Thomassen var.
- Jeg ringte UDs kommunikasjonssjef Anne-Lene Dale-Sandsten kl. 18.44 og sa at Bjørn (Svenungsen) kanskje ikke ville klare seg. Men fordi Carsten var ved bevissthet, ville jeg ikke skremme ham. Jeg sa derfor til Anne-Lene at det nok ville gå bra for ham. Men jeg formidlet at situasjonen for begge var svært alvorlig, sa Græsvik. (©NTB)