– Reelt sett kommer vil trolig til å få en bedre velferdsstat. Norge er svært godt rustet til å møte utfordringene, sier forskningsleder Roger Bjørnstad ved Statistisk Sentralbyrå.

Nordmenn ser pessimistisk på velferden

Publisert: 4. januar 2011 kl 09.30
Oppdatert: 4. januar 2011 kl 09.25

I forkant av sin årskonferanse som arrangeres i morgen onsdag har NHO fått laget en undersøkelse som viser at fire av ti nordmenn tror at dagens velferdsordninger vil bli trappet ned. Likeledes frykter nesten like mange, grovt regnet 1 av 3, at velferden trues av «unnalurere» som svindler til seg goder eller snyter på skatten.

Den viktigste medisinen, mener NHO, er å få flere i jobb.

– Eldrebølgen, trygdebølgen og migrasjonsbølgen innebærer at velferdsordningene våre ikke lar seg finansiere i fremtiden uten at langt flere kommer i arbeid. Regnestykket går ikke opp, sier Kristin Skogen Lund, president i NHO.

Forskningsleder Roger Bjørnstad ved Statistisk Sentralbyrå sier imidlertid til Aftenposten at NHO er i overkant pessimistiske.

– Reelt sett kommer vil trolig til å få en bedre velferdsstat. Norge er svært godt rustet til å møte utfordringene. Vi har få utenfor arbeidslivet, en godt utdannet befolkning, et produktivt næringsliv og tilgang til verdifulle råvarer. Spørsmålet er først og fremst om standardforbedringene i offentlig sektor kan holde tritt med veksten i hva man kan kjøpe seg i privat sektor, mener han.

Saken fortsetter under annonsen