Nøkkelvitne: – Feilinformerte ikke Stangeland
Retten har satt av hele dagen når Astrid Risnes inntar vitneboksen neste uke. Hun hadde en nøkkelrolle i pensjonssaken, fordi hun som sekretær for Stortingets pensjonsstyre hadde kontakt med de to tiltalte – Magnus Stangeland og Anders Talleraas – om hvilke regler som gjaldt for stortingspensjon og biinntekter.
Slik NTB forstår det, mener Magnus Stangeland han fikk beskjed om at verken styrehonorarer eller verdien av fri bil fra Bergen Yards skulle regnes som inntekt. Dermed ville lønna på 30.000 kroner i måneden for den halve stillingen han hadde i selskapet etter at han gikk av som stortingsrepresentant vært innenfor det lovlige beløpet.
Stangeland medgir at det er motstrid mellom hans forklaring og Risnes'
– Ja, det er det. Og det vil jeg gå inn på i min forklaring for retten, sier han til NTB.
Nekter straffskyld
De to tidligere stortingspolitikerne erklærte seg begge ikke skyldige etter tiltalen da rettssaken mot dem startet i Oslo tingrett tirsdag. Begge er tiltalt for å ha mottatt urettmessige pensjonsutbetalinger som Økokrim og Riksadvokaten mener ble utbetalt fordi de to unnlot å opplyse Stortingets pensjonsstyre om inntekter som oversteg pensjonsbeløpet.
– Nei, svarte Talleraas på spørsmålet om han erkjente straffskyld.
– Jeg erkjenner ikke straffskyld, svarte Stangeland.
For Talleraas dreier det seg om 2,7 millioner kroner som ble utbetalt i pensjon mens han også hadde inntekter fra styrehonorarer. Stangeland er tiltalt for å ha mottatt 536.000 kroner for mye.
Alt skal med
Førstestatsadvokat Elisabeth Roscher i Økokrim gjentok flere ganger under sitt innledningsforedrag tirsdag at det ikke skal gjelde andre regler for stortingsrepresentanter enn for vanlige folk. Derfor er det det som juridisk regnes som skattepliktig inntekt som også skal legges til grunn for hva en stortingspensjonist må ta med i sin inntektsberegning.
Tidligere parlamentarisk leder Anders Talleraas i Høyre viste til at han hadde styrehonorarer som til sammen langt oversteg pensjonsbeløpet i de drøyt seks årene han fikk stortingspensjon etter 75-årsregelen. Det bidro til at han hadde en samlet innekt, når honorarer og pensjonsutbetalinger slås sammen, på drøyt en million kroner i 2006 og 2007. I 2005 lå den samlede inntekten hans rett under millionen.
Forsvare seg
Stangeland representerte Senterpartiet og var valgt inn på Stortinget i fire perioder fra 1985 til 1997. Han skal ifølge tiltalen ha fått stortingspensjon samtidig som han fikk lønn fra AS Bergen Yards, styrehonorarer og fri bil.
– Jeg forhørte meg med administrasjonen på Stortinget, som jeg gjennom tolv år hadde stor tillit til. Jeg gjorde alt jeg fikk beskjed om derfra, sa 69-åringen til NTB kvelden før rettssaken startet.
– Jeg er kommet til Oslo for å forsvare meg, la han til.
– Helt uvirkelig
Talleraas satt fem perioder på Stortinget fra 1977 til 1997. Han representerte Høyre og var valgt inn fra Møre og Romsdal. I årene 1989 til 1994 var han dessuten parlamentarisk leder for partiet.
Etter å ha forlatt politikken har Talleraas jobbet i næringslivet og hatt en rekke styreverv. 64-åringen har hele tiden gjort det klart at han nekter straffskyld.
– Jeg liker ikke å være her. Jeg har ikke gjort noe galt, og hele situasjonen er uvirkelig, sa Talleraas til NTB like før rettssaken startet.
Henla saker
Beløpet Talleraas er tiltalt for, var det høyeste enkeltbeløpet som ble avdekket da Riksrevisjonen i 2008 rapporterte at seks tidligere folkevalgte hadde fått for høy pensjon.
En påfølgende gransking av 56 tidligere stortingsrepresentanter konkluderte med at fire representanter hadde fått til sammen 5,7 millioner kroner for mye.
Økokrim henla i mars 2009 etterforskningen mot Høyres Tore Austad og de tidligere statsministrene Gro Harlem Brundtland (Ap) og Kjell Magne Bondevik (KrF), mens det i mai i år ble tatt ut tiltale mot Stangeland og Talleraas.
Det er satt av tre uker til saken i Oslo tingrett. (©NTB)