Neppe særlov for 22. juli-kommisjonen
Dette opplyser statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap) ved Statsministerens kontor til NTB.
– Da 22. juli-kommisjonen ble nedsatt, vurderte vi nøye spørsmålet om offentlighet. Vi ønsker generelt stor grad av åpenhet, spesielt i denne saken, som er av stor allmenn interesse og betydning. Derfor er vi også skeptisk til en særlov om unntak fra offentlighetsloven, sier Schjøtt-Pedersen.
Regjeringen vil i løpet av de nærmeste dagene ha uformelle sonderinger med partiene på Stortinget om dette.
Innvendinger
– Vi legger vekt på nær kontakt med Stortinget, det har vi hatt hele veien. Med mindre partiene har sterke ønsker om en slik lov, ønsker vi å holde oss til offentlighetslovens alminnelige bestemmelser, sier Schjøtt-Pedersen.
22. juli-kommisjonens ønske om unntak fra offentlighet gjennom en slik særlov deles av den nasjonale støttegruppa.
Schjøtt-Pedersen presiserer at offentlighetsloven åpner for unntak i spesielle tilfeller, og at det står 22. juli-kommisjonen fritt å prøve denne muligheten hvis den mener at det er nødvendig for innhenting av opplysninger og vern av kilder.
Ba om unntak
Lederen av 22. juli-kommisjonen, Alexandra Bech Gjørv, ba i forrige uke Justisdepartementet om muligheten til å unndra offentlighet for rapporter og forklaringer som kommisjonens får i hende.
Den nasjonale støttegruppa ønsker at kommisjonen skal ha størst mulig handlingsrom og støtter ønsket om innsynsvern, dersom det gjør det lettere å få fakta fram.
– Vi har møtt kommisjonen ved flere anledninger og gitt uttrykk for at vi ønsker størst mulig grad av åpenhet. Likevel mener vi det kan være formålstjenlig med mer kildevern i granskingsfasen, sier støttegruppas leder Trond Blattmann.
Henstillingen ble sendt Justisdepartementet, men svaret kommer fra Statsministerens kontor, siden kommisjonen ble nedsatt av statsminister Jens Stoltenberg selv (Ap) (©NTB).