lars_haltbrekke.jpg
– Folk må våkne opp og stemme på partiene som vil løse vår tids store utfordring, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken.

Naturvernere frykter oljesvart storting

Publisert: 2. september 2013 kl 09.39
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Naturvernforbundets spørreundersøkelse blant norske stortingskandidater viser at valget sannsynligvis vil føre til et svært oljevennlig storting. Samtlige av toppkandidatene til de tre partiene Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet sier ja til å drive oljeboring, og det hersker full enighet mellom partiene Høyre og Fremskrittspartiet i oljepolitikken. Mulighetene for et såpass boringsklart storting bekymrer leder for Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken. 

– Undersøkelsen viser at det er all grunn til å frykte et oljesvart storting etter valget. Folk må våkne opp og stemme på partiene som vil løse vår tids store utfordring, sier Haltbrekken til Klassekampen. 

Selv om Haltbrekken synes hovedkonklusjonene av spørreundersøkelsen er deprimerende, ser han likevel flere lyspunkter. 

– Flere ønsker en diskusjon om utvinningstempoet. Da vi tok opp spørsmålet om å bremse oljeutvinningen i forrige valgkamp ble vi latterliggjort. Jeg tror diskusjonen om olje i Lofoten har spilt en stor rolle for at det ikke er slik lenger, men også De Grønne skal ha sin del av æren for det, sier han.

I tråd med folkemeningen

Valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh, tror et storting der oljetilhengerne dominerer er i tråd med folkemeningen. 

– Sikker kan man ikke være, men jeg tror det er ganske dekkende for folkemeningen. Undersøkelser viser at svært mange er for miljøvern i seg selv. Men hvis du setter miljøvern opp mot andre hensyn, for eksempel redusert velferd, synker støtten betraktelig, sier han til avisen. 

Saken fortsetter under annonsen

Bergh mener det er vanskelig å si at miljø har spilt noen stor rolle i dagens valgkamp. 

– Jeg opplever ikke at noen enkeltsaker er spesielt dominerende. Veldig mye av diskusjonen i år handler om de ulike regjeringsalternativene, og politikkens substans har havnet veldig i skyggen av det. Så alle partier som satser på enkeltsaker har en utfordring i år, sier han.