Mye penger, lite makt

Publisert: 29. juni 2007 kl 10.14
Oppdatert: 14. august 2007 kl 13.28
Den svenske Wallenberg-familien har betalt bare en tredel av statens pris for det felles eierselskapet Aker Holding - likevel har de når alt kommer til alt like mye makt som staten og næringsdepartementet, melder E24.

Grunnen er at det er to typer beslutninger som skal tas i styret i Aker Holding, for de tre partene. Noen skal være enstemmige, mens den andre krever simpelt flertall, og da er det Røkke som har makten. I styret skal det nemlig sitte tre Aker-folk, samt én på vegne av staten, og én på vegne av svenskene.

- Avtalen virker mer og mer pill råtten. Det Dag Terje Andersen har gjort virker mer og mer klønete og amatørmessig enn det kunne synes ved første øyekast, raser Øyvind Korsberg ovenfor E24. Han er nestleder i Frp og medlem av næringskomiteen på Stortinget.

Opposijonenen koker
Noe annet som skiller statens 4,8 milliarder kroner fra svenskenes 1,6 milliarder, er at staten ikke har sikret seg mot oppgang eller nedgang i aksjekursen, melder nettstedet. Det har Wallenberg, som har opsjonsavtaler med Aker som gjør at de uansett vil tjene minst 10 prosent. Samtidig er det meste de kan tjene 40 prosent.

Opposisjonen er allerede på kokepunktet over at Andersen ikke har makt til å kontrollere viktige forhold i Aker Kværner, som for eksempel salg av deler av Aker Kværner og styresammensetningen, utbytteutbetalingen og lederlønningene i selskapet.

Næringsminister Dag Terje Andersen på sin side insisterer på at staten har fått i havn en god avtale med Kjell Inge Røkke når staten nå kjøper Aker Kværner-aksjer for nesten 5 milliarder kroner.

- For dette beløpet hindrer vi utflytting av norske arbeidsplasser, forskning og teknologisk kompetanse, sa Andersen til Aftenposten denne uken.

Saken fortsetter under annonsen