mongstad.2.jpg

Mot ny utsettelse av månelandingen på Mongstad

Publisert: 1. mars 2011 kl 08.35
Oppdatert: 24. november 2021 kl 13.41

– Klimaforliket kan rives i stykker med en investeringsbeslutning i 2016, sier KrFs klimapolitiske talskvinne Line Henriette Hjemdal til NTB. Forliket ble inngått mellom regjeringspartiene og Høyre, KrF og Venstre i 2008.

Miljøminister Erik Solheim sier investeringsbeslutningen vil komme så fort som mulig – og senest i 2016. Det vil i så fall være seks år etter den opprinnelige planen. Den mulige utsettelsen kommer utelukkende som følge av usikkerhet om kreft- og helsefare ved bruk av aminer i renseprosessen, understreker Solheim.

– Jeg føler meg sikker på at også KrF mener vi må ta den tiden det tar å utrede kreftfaren, sier han.

I fjor utsatte regjeringen investeringsbeslutningen til 2014. Det er anslått at det vil ta rundt fire år fra investeringsbeslutningen er tatt, til renseprosessen er i gang.

Kreftfare

– Vi må beskytte innbyggerne i Hordaland mot en potensiell kreftfare. Vi tror ikke den er stor, men det ville være uansvarlig å la være å ta hensyn til den, sier Solheim til NTB.

Han understreker at det kun er i tilfelle aminteknologien ikke kan brukes og man må velge alternative teknologier, at det blir nye forsinkelser.

Saken fortsetter under annonsen

– Hvis det viser seg at dette går bedre enn vi frykter, kan investeringsbeslutningen komme før 2016.

Solheim hadde mandag morgen et møte med ulike miljøorganisasjoner om Mongstad-saken, men avviser at han brøt konstitusjonelle spilleregler ved å ikke komme til Stortinget først.

– Det er jeg veldig trygg på. Jeg hadde et møte med en del sentrale folk fra miljøbevegelsen for å sondere de beslutningene som regjeringen etter all sannsynlighet tar i statsråd på fredag, sier Solheim til NTB.

– Vi orienterer selvsagt Stortinget på en ordentlig måte når avgjørelsen er tatt, fortsetter han.

Provosert

Hjemdal reagerer kraftig på Solheims framgangsmåte i saken.

– Stortinget bevilger milliarder av kroner til Mongstad. Det er olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) som er ansvarlig statsråd. Senest torsdag i forrige uke sto han i stortingssalen og lovet at han skulle komme og orientere oss når saken er klar. Er det slik å forstå at olje- og energiministeren har gått av siden Solheim driver privatpraktiserende møtevirksomhet i stua? spør hun.

Saken fortsetter under annonsen

Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen (Frp) er like provosert av Solheims framgangsmåte.

– Men det viser jo bare hvem som legger premissene for denne saken, sier han.

Line Henriette Hjemdal mener Mongstad-saken er blitt et eneste stort nederlag for SV, og viser til at partiet sa ja til gasskraftverket under forutsetning av at det skulle renses fra 2014.

– Miljøet og klimaet har tapt og SV med det. Statoil fikk gasskraftverket som de ønsket seg. Det står og putrer og går uten rensing, sier hun.

– Bør flyttes

– Denne saken er håndtert så dårlig at jeg har knapt har sett maken i moderne politisk historie. Ikke en eneste tidsfrist er blitt holdt, kostnadene har blitt mangedoblet og klimagassutslippene øker, sier Venstre-nestleder Helge Solum Larsen, som mener den såkalte månelandingen bør flyttes fra Mongstad til Kårstø.

– Kårstø egner seg vel så godt som Mongstad for en månelanding. Det er et godt prosjekt for klimaet, samtidig som det vil fungere industrielt, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Høyre og Fremskrittspartiet har også gått inn for å flytte renseprosjektet fra Mongstad, men Frps Ketil Solvik-Olsen støtter ikke forslaget om Kårstø.

– Det ville være meningsløst fordi man støter på de samme utfordringene der. Å bevise at en teknologi fungerer, er ikke det samme som å bygge den på det mest kompliserte stedet, sier han.

Miljøvernministeren er beredt til å vurdere ulike alternativer, i tillegg, men ikke i stedet for Mongstad. Grunnen er at det er et eksisterende anlegg og at prosjektet er godt i gang. (©NTB)