Mener Hansen er en varsler

Publisert: 11. februar 2011 kl 08.22
Oppdatert: 11. februar 2011 kl 08.21

– Når en så sentral person kommer med så sterke uttalelser, burde det ha blitt sett på som en varsling og behandlet deretter, sier Aase til NTB.

Hun var leder av KrFU fra 1984 til 1986, senere medlem av sentralstyret og et lovende politisk talent. Hennes mer liberale holdning i abortspørsmålet ble brukt som forklaring da hun foran landsmøtet i 1989 ikke ble innstilt til noe sentralt verv.

– Noe av det som har kommet fram nå er veldig gjenkjennelig for meg, sier Aase.

– Ingen varsler

Partileder Dagfinn Høybråten vil ikke karakterisere Hansen som noen varsler.

Kraftig oppgjør med KrF og Dagfinn Høybråten

– Absolutt ikke. Mye av den uenighet som har vært mellom oss bunner i ulike syn på lederskap om hva som kreves i lederrollen på ulike områder., sier Høybråten til NRK.

Saken fortsetter under annonsen

Han sier det er greit med debatt, men at det er ugreit når den samme debatten blir gjentatt gang etter gang i det offentlige rom.

– Vi må ha ulike arenaer for interne og eksterne debatter fordi det er viktig at en ledelse spiller sammen som et team. Det har vi ikke klart godt nok i den ledelsen partiet har nå, sier han.

– Ukultur

I et intervju med TV 2 onsdag tok avtroppende nestleder Inger Lise Hansen et nytt oppgjør med eget parti. Både den generelle partikulturen og partileder Dagfinn Høybråten fikk unngjelde.

– Jeg ble sendt på gangen da stortingsgruppen behandlet saker. For meg ble det et sterkt signal om at det jeg sto for ikke skulle presenteres for stortingsgruppen. Jeg følte meg kneblet og bundet på hender og føtter, sa Hansen og ga beskrivelser av en fryktbasert partikultur med utstrakt bruk av hersketeknikker som utfrysing, usynliggjøring og tilsidesettelse.

Uenige

Partiets første nestleder, Dagrun Eriksen, innrømmer overfor NRK at partikulturen i KrF har vært vanskelig, men understreker at dette er blitt tatt tak igjennom det interne strategiarbeidet i etterkant av valget sist.

Saken fortsetter under annonsen

Ingebrigt Sørfonn mener på sin side en kultur preget av taushet har fått feste seg i KrF.

– Det er en taktisk taushet som bekymrer meg. For taushet kan veldig ofte være feighet og beregnende. Dette kan sammenlignes med medgangssupportere som sitter musestille helt til de ser hvilken vei det går, sier den tidligere stortingsrepresentanten og Fitjar-ordføreren til NRK.

Motsatt konklusjon trekker KrF-byråd Filip Rygg i Bergen. Han kjenner seg ikke igjen i beskrivelsene fra Hansen.

– Situasjonen er egentlig omvendt. KrF er kanskje det partiet i Norge som spenner videst, sosialt og politisk. Alle blir hørt, men når man sitter i ledelsen må man opptre som et team, i KrF som i alle andre partier, sier han til bt.no.

Rygg mener Hansen har opptrådt som en solospiller og vært sprikende i sine utspill.

– Destruktivt

Kristin Aase antyder at Inger Lise Hansen kan ha sett seg nødt til å fronte sine meninger i mediene fordi hun ikke opplevde å bli hørt innad i eget parti.

Saken fortsetter under annonsen

– Enhver organisasjon og bedrift trenger en åpen og fordomsfri diskusjon internt for å utvikle seg positivt. Folk må få si hva de mener. Hvis ikke, blir det en trykkokersituasjon som fører med seg masse frustrasjon. Da kan det ende med at partiet blir utfordret på en ytre arena i stedet, sier hun.

– Å respektere flertallet må ikke innebære at punktum er satt for diskusjonen innad i partiet. Den kristne kulturen har tradisjonelt hatt en veldig autoritetstro. Når dette spiller over på et politisk parti, blir dette veldig destruktivt, fortsetter hun.

Aase mener det har forekommet i KrF at den kristne troen blir trukket i tvil når et politisk spørsmål er oppe til diskusjon. Det kan gjøre vondt, mener hun.

– Det er et sterkt virkemiddel når det stilles spørsmål ved om en står på trygg kristen grunn eller ikke. Om Inger Lise har opplevd dette, vet jeg ikke. Men at det iallfall har skjedd med andre, er godt kjent. (©NTB)

Les også: Hansens intimitetsføleri