Maria Amelie-saken blir hodepine for regjeringen
Reaksjonene strømmet på etter at pågripelsen av den unge kvinnen og beslutningen om utvisning ble kjent torsdag. Saken lager store bølger i det politiske miljøet og skaper trøbbel for SV. Selv Fremskrittspartiet stusser over politiets prioriteringer.
Statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justisdepartementet gjentok torsdag en rekke ganger at det må være likhet for loven. Maria Amelie har intet særlig beskyttelsesbehov, ifølge vedtaket i Utlendingsnemnda.
– Det vil være urettferdig overfor dem som følger loven og reiser hjem dersom det å oppholde seg i Norge ulovlig skulle belønnes med oppholdstillatelse. Det vil også kunne tiltrekke mange tusen grunnløse asylsøkere til Norge og undergrave utlendingsforvaltningens vedtak og returarbeid, og i ytterste konsekvens selve asylinstituttet, skrev Lønseth i et innlegg på Arbeiderpartiets nettside.
– Tøft, men nødvendig
Store støttemarkeringer ble holdt i fem byer, og tusenvis har meldt sin støtte på Facebook og andre nettsteder. Pågripelsen blir av flere samfunnskommentatorer beskrevet som usedvanlig klønete håndtert. Informasjonsrådgiver Jarle Aabø sier til Kampanje at regjeringen har mistet informasjonskontroll over saken.
– Dette får monstermaster og afghanske tepper til å blekne, sier han.
Statsminister Jens Stoltenberg forstår at folk demonstrerer, men han forsvarer betydningen av å føre en streng innvandringspolitikk.
– Det er viktig at de som ikke har lovlig opphold i landet, reiser fra landet. Det er tøft, men nødvendig hvis vi skal sørge for at vi har et system som gjør at vi kan gi opphold, beskyttelse og ta vare på de som virkelig har problemer, som er forfulgt og som er blant de aller svakeste, sier Stoltenberg til NRK.
Må ut før hun kan søke
SV-leder Kristin Halvorsen håper alle som blir opprørt over behandlingen av Maria Amelie, vil støtte arbeidet for å få en mer human asylpolitikk.
– Norge har en strengere asylpolitikk enn mange tror. Maria Amelies sak er ikke unik. Vi har hatt mange saker som ligner, men som ikke har fått så stor oppmerksomhet, sier Halvorsen til NTB.
Halvorsen peker særlig på betydningen av å få endret bestemmelsen om at asylsøkere ikke kan søke om arbeidstillatelse i Norge uten at de blir sendt ut først.
Varsler sak mot UNE
Maria Amelie og hennes advokat går trolig til sak mot Utlendingsnemnda (UNE) for å få omgjort utvisningen.
Oslo tingrett ga torsdag politiet medhold i kravet om to uker i varetekt for den 25-årige kvinnen. I løpet av den tiden akter Politiets utlendingsenhet å returnere den papirløse asylsøkeren til Russland.
Hun anket imidlertid kjennelsen om varetektsfengsling på stedet, og dermed skal lagmannsretten ta stilling til saken, trolig i neste uke.
Maria Amelie er kvinnens forfatterpseudonym. Hennes døpenavn er Madina Salamova, og i Norge har hun blant annet tatt en mastergrad ved NTNU i Trondheim, da under navnet Maria Bidzikoeva, som er det hun har valgt å bruke i Norge. Hun sier hun ikke har planer om å reise frivillig, og at hun har planer for fremtiden i Norge.
– Redd for sitt liv
– Jeg er redd for mitt eget liv. Jeg har ingen tilknytning til Russland og snakker bedre norsk enn russisk, sier 25-åringen. Hun har ikke kontakt med sine slektninger i Russland og sier hun ikke engang vet om de er i live.
Maria Amelie bedyret også at ingen har vært villige til å høre hva hun har å si, og at hun dermed ikke har fått en individuell behandling. Dette vil også bli viktig i søksmålet mot UNE.
Verken politi eller utlendingsmyndigheter har tatt kontakt etter at hun sto fram i fjor i forbindelse med utgivelsen av boka si ,”Ulovlig norsk”. Hun hadde håpet på et møte med UNE før de kom med sin avgjørelse. (©NTB)