Lysbakken: – Umulig å ikke gjøre feil
– Du kan aldri unngå at du noen ganger gjør feil. Det jeg ønsker å bli målt på, er evnen til å innrømme det, stå i det og rydde opp i det, sier Lysbakken til NTB.
Barne-, likestillings- og inkluderingsministeren hevder derfor at han ser fram til å komme til Stortinget for å forklare seg i en åpen høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Tirsdag bestemte en enstemmig komité å åpne sak for å se nærmere på departementets pengebruk etter at det kom fram at en undergruppe av Sosialistisk Ungdom fikk 154.000 kroner – uten utlysning og uten åpen prosess.
Mange nyanser
Lysbakken beskriver komiteens beslutning som fornuftig og naturlig.
– Jeg ser fram til å møte, for det gir meg en mulighet til å legge fram saken direkte, i stedet for denne litt kampanjepregede journalistikken som nå dominerer. I en høring vil sakens realiteter få dominere, og jeg ser fram til å samarbeide med komiteen, sier Lysbakken.
Han vil ikke utdype hva han mener med kampanjepreget journalistikk, men sier:
– Alle ser at her er det et tungt mediekjør. Jeg ser fram til å få fram alle sakens nyanser, og min versjon av den, på en grundigere måte enn det mediebildet har tillatt.
Ikke stå i veien
Det er ikke bestemt hvor omfattende høringen vil bli, eller når den vil finne sted. Komitéleder og saksordfører Anders Anundsen (Frp) sier det blir så fort som mulig, men at framdriften avhenger av svarene fra departementet.
– Trolig blir det ikke høring før etter påske, sier Anundsen.
Arbeiderpartiets Martin Kolberg tror ikke det vil endre saken selv om det skulle dukke opp flere dokumenter.
– Vi kan ikke utelukke at det kan komme enda litt mer, men jeg tror ikke det vil forandre sakens karakter. Det viktigste for meg er at Lysbakken har snakket sant både i skrift og tale, sier Kolberg.
Statssekretær i lyset
Den parlamentariske nestlederen sier til NTB at Ap og posisjonspartiene ikke vil stille seg i veien for en bred høring. Det betyr at komiteen kan komme til å innkalle Lysbakkens statssekretær Kirsti Bergstø, som ifølge dokumentene som er lagt fram, har hatt den sentrale rollen i pengetildelingen.
– Det vil være naturlig for å få hele saken belyst, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB, samtidig som både hun og Høyres Per-Kristian Foss understreker at «Stortinget kjenner kun statsråden».
Korrupsjonsanklaget
En annen aktør som komiteen kan tenkes å invitere, er korrupsjonsjeger Transparency International. Mandag ble Lysbakken også anmeldt av en lokalpolitiker i Venstre. Selv advarer han mot å omtale saken som politisk korrupsjon.
– Jeg tror den type begreper har godt av å bli reservert til de debattene der vi trenger det, slik at det ikke mister sin kraft. Dette har kun vært en prosess som har vært for dårlig gjennomført av oss, og der det ble tatt en feil beslutning. Men det er også det denne saken handler om. Jeg tar ansvar for at vi har gjort feil, men karakteristikker om at dette handler om noe annet, tar jeg sterk avstand fra, sier Lysbakken.
Aldri tema å lyse ut
Lysbakken sendte mandag fra seg den første av tre varslede gjennomganger, nemlig en samlet oversikt over tilskuddsordningene som Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet administrerte i 2011.
– Disse regelstyrte tilskuddene oppfatter vi ikke at det er noen problemer med. Så kommer gjennomgangen av enkelttilskudd i 2011, der vi i selvforsvarssaken ikke hadde en god nok vurdering av økonomiregelverket. Dette tilskuddet burde ha vært utlyst, men det var aldri tema her i departementet at det kunne være regelbrudd å ikke utlyse det. Derfor må vi sjekke om vi har hatt en praksis som kan ha ført til at vi har brutt regelverket også i andre saker. Dette er en stor gjennomgang, og det vil ta noen uker, sier Lysbakken til NTB.
Den tredje gjennomgangen, av e-poster og øvrige dokumenter i selvforsvarssaken, vil ventelig bli avsluttet om kort tid.
Lysbakken sier at han ikke vet om nye dokumenter kan dukke opp, men at han er trygg på fremstillingen av saken som han har gitt Stortinget. (©NTB)