LO-leder Roar Flåthen stiller seg helhjertet bak EU-kommisjonens president, som onsdag slo fast at finanssektoren nå må betale noe tilbake til skattebetalerne som kom næringen til unnsetning under finanskrisen i 2008.

LO krysser fingrene for finansskatt

Publisert: 30. september 2011 kl 08.25
Oppdatert: 30. september 2011 kl 08.17

– LO har som del av europeisk fagbevegelse vært pådriver til denne ideen. Skal den få betydelig virkning, må den skje på bred internasjonal basis, sier Flåthen til NTB.

I sin tale til EU-parlamentet onsdag gikk Barroso inn for å skattlegge kjøp og salg av aksjer, obligasjoner og verdipapirer. Hensikten er å generere penger til slunkne statskasser og stabilisere finansmarkedene ved å gjøre det mindre attraktivt å drive kortsiktig spekulasjon.

– Mye skal til

Flåthen erkjenner at det er et stykke å gå før EU vedtar å skattlegge finanstransaksjoner. Motstanden mot en slik skatt er stor innad i unionen, ikke minst fra den britiske regjering.

– Mye skal på plass før avgiften er en realitet. Finansbransjen driver en hard kampanje mot mange av myndighetenes forslag for å styre bransjen bedre, sier LO-lederen.

Han stiller seg helhjertet bak Barroso, som i onsdagens tale slo fast at finanssektoren nå må betale noe tilbake til skattebetalerne som kom næringen til unnsetning da finanskrisen rammet i 2008.

Flåthen forventer at den rødgrønne regjeringen slutter opp om Barrosos bestrebelser og minner om at forslaget forventes å få støtte fra EU-stormakter som Frankrike og Tyskland.

Saken fortsetter under annonsen

Vil vurdere

Lederen av Stortingets finanskomité, Arbeiderpartiets Torgeir Micaelsen, tør ikke garantere at Norge automatisk vil adoptere finansskatten dersom EU skulle komme til å vedta den.

– Vi er i utgangspunktet svært positive til innføringen av en finansskatt, men det finnes betydelige finansielle aktører ved siden av EU, sier Micaelsen til NTB.

Han peker på at den norske regjeringen i lang tid har vært en pådriver for tanken om å skattlegge valuta- og finanstransaksjoner, men understreker at en slik avgift ikke vil kunne bli innført av Norge alene.

– Det ville være en oppskrift på utflagging. Dette er noe som må skje multilateralt, sier Micaelsen.

Kritikerne mener det er umulig å innføre en finansskatt uten at regelverket blir fullt av huller som kreative meglere vil benytte seg av. Micaelsen er uenig.

– Det må være mulig. Regelverket må gjøres så bredt og enkelt som mulig, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

– Urettferdighet

LO-leder Roar Flåthen mener finansskatten vil rette opp i det han beskriver som et urettferdig finanssystem.

– Finansbransjen betaler mindre skatt enn andre næringer, noe som gjør det lettere å ta ut ekstra høye inntekter. Bransjen mottar dessuten statlige støttetiltak for å rette opp ubalanser den selv er med å skape. Med en vellykket utforming kan også avgiften gi positive bidrag både til statlige inntekter og større økonomisk stabilitet, sier Flåthen.

Forslaget om å skattlegge finansielle transaksjoner er inspirert av ideen til den amerikanske økonomen James Tobin som mente en skatt på valutatransaksjoner ville virke stabiliserende på finansmarkedene og hindre spekulasjon. Finansskatten innebærer at en som kjøper og selger aksjer vil bli skattlagt to ganger.

– Dette vil gjøre det mindre attraktivt å skyfle penger rundt i håp om å tjene penger. Kort sagt vil det bli mindre fristende for meglere og andre å kjøpe og selge flere ganger om dagen, sier økonomiprofessor Halvor Mehlum ved Universitetet i Oslo.

Dersom EU-parlamentet gir grønt lys, vil skatten tidligst kunne innføres i 2014. Den anslås å kunne innbringe mellom 30 og 50 milliarder kroner i året. (©NTB)