Lite gøy på landet
Det viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Og flyttetrenden har både blitt sterkere de siste årene, og ser ut til å fortsette fremover.
Andelen som bor i de mest sentrale kommunene, har økt hvert år fra 1980 til 2007, fra 49,7 prosent 1. januar 1980 til 54,9 prosent 1. januar 2007, skriver SSB. Økningen har vært spesielt sterk de tre siste årene.
Det er særlig mange usentrale kommuner på det indre Østlandet og i Nord-Norge, mens de mest sentrale kommunene utgjøres av de største byene og omegnskommunene til disse. De minst sentrale kommunene har gjennomgående små folketall, store arealer og lav befolkningstetthet.
Den regionale befolkningsutviklingen påvirkes særlig av flyttinger, som er svært konjunkturfølsomme: I gode tider flytter folk mer enn ellers og særlig til sentrale strøk
De siste fem år har folketallet sunket i de fire fylkene Oppland, Sogn og Fjordane, Nordland og Finnmark. Folketallet har gått spesielt mye ned i Nord-Norge, der bare tolv av i alt 88 kommuner vokste i perioden 2002-2007, skriver SSB.
Samtlige fylker, også de tre nordnorske, hadde innvandringsoverskudd i denne perioden. Innvandringen var størst i Oslo med 13 000, og deretter fulgte Rogaland, Akershus og Hordaland med rundt 8 000.
Uten innvandring ville imidlertid folketallet ha sunket i hele ti fylker, mest i Nordland med 7 000, og med mellom 2 000 og 3 000 i hvert av fylkene Oppland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Finnmark, Aust-Agder og Hedmark.
I Nord-Norge ville folketallet ha sunket med 9 700, mens det på grunn av innvandring bare gikk ned med 700, skriver Statistisk sentralbyrå.