sxd8f77f_as_sma.jpg
– Den nye regjeringen må ikke sette likestillingsarbeidet i revers, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

Likestillingsombud langer ut mot de blåblå

Publisert: 4. oktober 2013 kl 10.35
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

To av tiltakene den nye regjeringen ønsker å gjennomføre er en reduksjon av fedrekvoten og en åpning for at leger kan reservere seg mot å henvise til abort. Dette er ting likestillingsombud Sunniva Ørstavik frykter kan være negativt for den norske likestillingen på lengre sikt. 

– Både reduksjon av fedrekvoten og åpning av reservasjonsrett for leger er klare tilbakeskritt for likestillingen. Den nye regjeringen må ikke sette likestillingsarbeidet i revers, sier hun til VG. 

Særlig kritisk er Ørstavik til forslaget om at fastleger skal kunne reservere seg mot å henvise til abortinngrep, et forslag som har skapt stor debatt på begge sider av det politiske landskapet. 

– Det betyr at kvinnens rett til å bestemme over egen kropp kan svekkes. Det er bekymringsfullt, og jeg minner om at retten til likeverdige tjenester for pasienter består og at alternative tilbud for pasienten må finnes, sier Ørstavik.

Solberg uenig

Påtroppende statsminister Erna Solberg er uenig i at saken om aborthenvisning er en ren kvinnesak, og henviser til at dette er et moralsk spørsmål for de legene det gjelder. 

– Dette dreier seg om liv og død, og det er et moralsk spørsmål for disse legene. Vi har laget et kompromiss der Legeforeningens etiske veiledning er viktig med hensyn til hvordan modellen skal løses, samtidig er vi opptatt av å finne gode og praktiske løsninger for kvinnene og familiene som trenger hjelp, sier Solberg til VG. 

Saken fortsetter under annonsen

Heller ikke Høyres Linda Hofstad Helleland er enig i kritikken, og sier at fedrepermisjonsordningen vil medføre økt valgfrihet for familiene. 

– Vi har blitt enige om en tillitsbasert unntaksordning med objektive kriterier for når kvoteukene kan overføres mellom foreldrene. Det skal bli opp til foreldrene, ikke Nav, å vurdere om de oppfyller disse kriteriene. Derfor blir dette både en ubyråkratisk og fleksibel løsning for familiene, sier Helleland.