Lider av paranoid schizofreni
Breivik fikk tirsdag kveld vite at de sakkyndige har kommet til at han er strafferettslig utilregnelig.
– Det virker ikke som at han vil akseptere det og at han blir fornærmet over konklusjonen, sier politiadvokat Christian Hatlo til NTB.
Breivik har diagnosen paranoid schizofreni, ifølge psykiater Torgeir Husby og rettspsykiater Synne Sørheim. Det er ingen uenighet eller tvil: Breivik var ikke bare psykotisk da han gjennomførte terrorhandlingene, men også i de 13 samtalene med rettspsykiaterne gjennom høsten.
Bisarre vrangforestillinger
Rapporten tegner et bilde av en mann som lever i sitt eget vrangforestilte univers. Alle hans tanker var styrt av det. Han har «bisarre» og «grandiose» vrangforestillinger, ifølge psykiaterne.
- Han er utvalgt til å frelse sitt folk. Drapene ble begått ut fra kjærlighet til folket.
- Han mener han er den mest perfekte ridder siden andre verdenskrig. Organisasjonen Knights Templar vil overta makten i Europa.
- Han antyder seg selv som en framtidig regent i Norge.
- Han ville drive avlsprogram for nordmenn og opprette reservater.
Husby og Sørheim mener det er stor fare for at 32-åringen vil forsøke å ta livet av seg gjennom en handling rettet mot seg selv og dem han truet på livet. De mener altså at han er en fare for andre og for seg selv, og at dette vil vare over lang tid.
Breivik kan ifølge psykiaterne også ha alvorlige personlighetsforstyrrelser, men de mener det ikke kan stilles noen diagnose om dette før Breivik eventuelt blir behandlet for schizofrenilidelsen.
Delte meninger
De sakkyndiges konklusjon om utilregnelighet kom svært overraskende på mange. Ekspertene strides om den var riktig. Noen mener den nitide, langvarige planleggingen ikke kan forenes med funnet om at Breivik var i psykose da han angrep regjeringskvartalet og ungdommene på Utøya. Andre mener detaljene som har kommet fram setter saken i et annet lys.
– De har jo snakket med ham i timevis. Dette viser bare at de som har snakket med ham har ett annet inntrykk og bilde av ham enn de som ikke har snakket med ham, sier rettspsykolog Pål Grøndahl.
Psykiatriekspert Kjersti Narud sier det er fullt mulig å planlegge et terrorangrep selv om man lider av paranoid schizofreni.
– Det å være utilregnelig i strafferettslig betydning betyr ikke at han ikke har intellektuell kapasitet eller kan være intelligent, forklarer Narud til NRK.
Den rettsmedisinske kommisjonen skal nå ta stilling til de to rettspsykiatriske sakkyndiges rapport. Dette tar vanligvis rundt en måned, men på grunn av rapportens omfang, kan arbeidet ta noe lengre tid.
– Kan holdes bak lås og slå
Hvis retten er enig i psykiaternes konklusjon, kan Breivik ikke straffes. Han kan i stedet dømmes til tvunget psykisk helsevern. En slik dom må fornyes av retten hvert tredje år.
Men Breivik kan holdes innesperret selv om han senere skulle bli erklært psykisk frisk, opplyste statsadvokat Inga Bejer Engh. Det kan skje hvis han anses som en fare for samfunnet.
Mange av ofrene, pårørende og etterlatte ga tirsdag uttrykk for at det er tungt og vanskelig å forstå at Breivik anses som syk og derfor ikke tilregnelig for det han gjorde.
Sentrale bistandsadvokater i terrorsaken sier at deres klienter ikke må frykte at Breivik kan bli erklært frisk og sluppet fri om få år.
– Det er ikke noe i rapporten fra de sakkyndige som gir grunn til å være redd Breivik vil slippe fri. Han vil bli holdt i lukket anstalt i mange år, muligens hele livet. Det gjelder helt uavhengig av denne rapporten og konklusjonene i den, sier Mette Yvonne Larsen, bistandsadvokat for ofre og etterlatte etter terroraksjonene 22. juli.
Klare på Dikemark
Ettersom ekspertene har konkludert med at Breivik er alvorlig psykisk syk, kan det bli aktuelt å overføre Breivik til sykehus også før rettssaken kommer opp.
Dikemark psykiatriske sykehus i Asker er beredt til å ta imot Anders Behring Breivik dersom retten overfører ham til psykiatrisk behandling. Der vil han kunne få fri tilgang til medier og internett.
– Han er i vår målgruppe og vi er vant til å ta imot slike pasienter, sier avdelingssjef Carl Fredrik Haaland til NTB. (©NTB)