Kutter kjønnsforskning

Publisert: 24. november 2011 kl 09.40
Oppdatert: 20. november 2013 kl 12.22

Kjønnsforskningen har i 17 år vært bygget opp gjennom egne forskningsprogram i Forskningsrådet. Den siste firårsperioden har det vært satt av 56 millioner til forskningsprosjekter innenfor kjønnsforskning, skriver Aftenposten.

– Kjønnsforskningen er godt etablert som et eget forskningsfelt i Norge i dag. De fremste forskerne på feltet hevder seg godt i andre programmer i Forskningsrådet og på den åpne arenaen Fri prosjektstøtte, sier Forskningsrådet i sin begrunnelse.

Nå skal kjønnsperspektivet i stedet integreres i forskningen generelt.

Fagmiljøene bekymret

Fagmiljøene er imidlertid ikke beroliget. Både Forening for kjønnsforskning i Norge og Senter for tverrfaglig kjønnsforskning (STK) ved Universitetet i Oslo skal i brevs form ha argumentert for at programmet burde fortsette også etter 2012, skriver Klassekampen. Halvparten av aktiviteten på STK finansieres i dag via Forskningsrådet.

Seksjonssjef ved STK, Oddrun Rangsæter, sier til Klassekampen at rådet i et brev til Forskningsrådet ba om at programmet for kjønnsforskning skulle fortsette fordi faget ikke er tilstrekkelig institusjonalisert.

– Fagrådet ved STK er bekymret for at det Forskningsrådet kaller «kjønnsperspektiv» i realiteten blir til spørsmål om likestilling – hvor mange kvinner som deltar på prosjektet og lignende, sier hun.

Saken fortsetter under annonsen

Lorentzen ikke lei seg

Kjønnsforsker Jørgen Lorentzen sier til VG at han ikke er veldig lei seg for nedleggelsen. Han har ikke søkt om midler siden 2008 og mottar for tiden forskningsstøtte fra et annet program.

Lorentzen var blant dem som fikk gjennomgå i Harald Eia-serien «Hjernevask» i fjor. Serien startet en debatt hvor kjønnsforskningen fikk kritikk for å være useriøs og preget av synsing og politisk korrekthet, men Lorentzen tror ikke NRK-programmet har påvirket Forskningsrådet til å nedlegge støtteordningen.

– De må jo forholde seg til kjønnsforskningen, og den har vært solid og kompetent. Det viktigste er at de sørger for at kjønnsperspektivet inkluderes i forskning generelt, mener han. (©NTB)