Klimakrangel

Publisert: 6. juni 2007 kl 09.52
Oppdatert: 9. februar 2008 kl 12.30
Mens SV og Sp vil ta to tredjedeler av kuttene i Norge, har Ap ikke vært villige til å tallfeste hvor stor andel av kuttene som skal tas i Norge. Klimasaken vil bli den tøffeste saken i regjeringen til nå, sier anonyme kilder til Dagens Næringsliv. SVs miljøpolitiske talskvinne, Heidi Sørensen, mener Norges troverdighet avhenger av at vi tar store kutt hjemme.
- Det er på tide at land som Norge, som har tjent grovt på olje, innrømmer at vi også gjennom oljeproduksjonen har skapt et stort miljøproblem. Eneste måte å få troverdighet på i klimasaken er at vi klarer å omstille Norge til et klimavennlig samfunn gjennom miljøvennlige miljøkutt hjemme. Det er ikke nok å kun bruke rikdommen vår på å kjøpe kvoter fra fattige land, sier Sørensen til DN.

Arbeiderpartiets Rolf Terje Klungland maner til varsomhet med tiltak.
- At vi skal plage velgerne med å legge ned industri eller at folk må sette fra seg bilen, er en usedvanlig dum strategi hvis man vil skape forståelse for de tiltakene som må gjøres, sier han til DN. Nå viser det seg at opptil 20 prosent av klimakvoter som allerede har blitt solgt ikke har hatt noen effekt på klimautslippene. Dagsavisen skriver i dag at flere av selskapene som er tilknyttet FNs kvotesystem har gjort en så dårlig jobb at enkelte prosjekter ikke har gitt noen reelle klimakutt. Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) mener det er naturlig med enkelte feil i systemet, siden det er så nytt.

Saken fortsetter under annonsen