Kapitalismens spor
Norges Handelshøyskole i Bergen fyller 75 år i år, og feirer med å sette kapitalismen som ideologi under lupen. Fem kunstnere har fått dekorere skolens vegger med bilder som på ulike måter røsker litt i mammon. Særlig et av motivene har gjort inntrykk på professor i økonomisk historie Bjørn Basberg: et godstog som dekker hele aulaens yttervegg på 200 kvm. Ser man nøye på verket, som er laget av den polske gatekunstneren M-City, er det som om det representerer en annen tid, både estetisk og innholdsmessig.
– For meg blir dette et industrihistorisk tablå. Det knytter an til en forgangen æra i industrihistorien, og gir samtidig en følelse av transport og bevegelse, forteller Basberg.
Åpen diskusjon
Basberg, som underviser i transport- og industrihistorie på handelshøyskolen, legger ikke skjul på at det kan ligge en faglig interesse i bunn når han tiltrekkes av M-Citys verk. Han har da også planer om å bruke veggmaleriet som element i forelesningene sine. Men noen umiddelbar kapitalismekritikk synes Basberg ikke at han ser i verket:
– Dette er vel mer en klassisk tolkning av tungindustrien og østeuropeisk planøkonomi. I den offisielle utsmykningen her på skolen tror jeg det er andre som har provosert mer – for eksempel Inger Sitter, med sin nonfigurative kunst, sier han.
Tittlen på det samlede kunstprosjektet « __________ capitalism?» skal da også åpne for ulike tolkninger av kapitalismen og alt begrepet inneholder.
Kontraster
Gatekunstens antiautoritære og antikommersielle tradisjon står likevel i opposisjon til NHH, som utdanner fremtidens økonomiske elite. Spenningen mellom de to arenaene ble da også diskutert grundig i en konferanse om gatekunst og kapitalisme på NHH tirsdag 6. september.
I mellomtiden har gatekunsten ikke passert helt uten diskusjon på lunsjrommet til skolens ansatte, bekrefter Basberg.
– Men jeg har ikke inntrykk av at det har noe med hvilken generasjon man tilhører – om man liker det eller ikke. Selv synes jeg det er spennende, avslutter han.
Gatekunsten kommer heller ikke til å vare evig på NHHs vegger. På samme måte som industrien er gatekunsten flyktig av vesen. Den skal males over. Men når vites ikke enda.