Johnsen: – Det som er bra for Europa, er bra for Norge
– Når det går dårlig i Europa, rammer det også oss og norske arbeidsplasser. Vi er i et skjebnefellesskap med Europa og står nå midt i en skjebnetid. Derfor er dette viktige beslutninger også for Norge, sier statsministeren til NTB.
Han er positiv til at EU-landene er blitt enige om flere tiltak for å lette på gjeldskrisen i Hellas, styrke sikringsfondet og forsøke å gjenopprette tilliten i finanssystemet. Men jobben er ennå ikke gjort, påpeker han.
– Dette reduserer faren for et nytt tilbakeslag i europeisk økonomi, men det fjerner den ikke. Det som er viktig nå, er at EU faktisk gjennomfører de tiltakene landene er blitt enige om; det gjenstår fortsatt å skaffe bankene kapital og midlene til å øke sikringsfondets kapasitet, sier han.
Kan gi lavere renter
Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) utelukker ikke at norske bankkunder med lån vil merke bedring i Europa direkte på egne lommebøker. Økt tillit og utlånsvilje i interbankmarkedet vil bidra til at pengemarkedsrentene synker. Dermed kan norske banker redusere sine egne utlånsrenter tilsvarende.
– Usikkerhet i det europeiske bankvesenet rammer i dag norske banker. Det gir utslag for deg og meg fordi rentene stiger. Derfor er dette positive nyheter for hver enkelt av oss, sier han.
Det er likevel for tidlig å fastslå at enigheten i EU vil ha umiddelbar effekt på norske utlånsrenter, påpeker han. Det mener Norges største bank også.
Finansdirektør Bjørn Erik Næss i DnB NOR er positivt avventende etter nattens enighet, som han kaller «et skritt i riktig retning».
– Jeg vil ikke spekulere om hvor rentene går, men dette bidrar til å gjenoppbygge tilliten i kreditt- og kapitalmarkedene. Alt som kan bidra til å dempe uroen og usikkerheten er positivt, sier han.
– Bra for eksporten
Johnsen framhever at EU-området er Norges viktigste handelspartner. Når situasjonen bedrer seg i Europa, slår det raskt og positivt ut for norsk eksportrettet næring.
Da solenergiselskapet REC kunngjorde nedleggelse av nær halve produksjonen sin i Norge, var det den finansielle krisen som fikk mesteparten av skylden. Til tross for svært lave priser, er etterspørselen lav. Det skyldes problemer med å få langsiktige lån til investeringer i solenergi, mente REC-sjef Ole Enger.
– Tiltakene det er enighet om er viktige for Norge, fordi usikkerhet i Europa rammer norsk eksport. Sånn sett er det som er bra for Europa, bra for Norge, sier finansministeren.
Eurokrisen over?
Summen av tiltakene EU-landene er enige om, kan tyde på at EU omsider er på rett vei mot noe roligere tider i finansmarkedet, mener bransje- og industripolitisk direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri.
– Er vi heldige, kan vi kanskje sette en strek over en gryende finanskrise. Når man både erkjenner at grekerne ikke greier seg, oppkapitaliserer banker som må ta halvparten av tapet på lån til grekerne og setter opp en buffer mot dominoeffekt på større økonomier som Italia og Spania, så tar i alle fall EU dette tydelig på alvor, sier han. (©NTB)