Ildsjeler viktigere for suksess enn kommunale planer
Studien «Suksessrike distriktskommuner» tar for seg 15 distriktskommuner som har hatt god utvikling i sysselsetting og bosetting de siste ti årene. Rapporten forsøker å finne fellestrekk som kan forklare suksessen.
Noe av det mest overraskende er at faktorer som beliggenhet, inntekter og kommunal planlegging ser ut til å spille liten rolle for næringsutvikling og befolkningsutvikling i kommunene. Det er for eksempel få kommuner med store kraftinntekter på suksesslisten.
Gode improvisasjoner
Suksesskommunene skiller seg heller ikke ut med å ha spesielt gode planer. Eller som en ordfører sier det: «Planer kan ofte komme i veien for gode improvisasjoner».
Lokal utviklingskultur og ildsjeler kombinert med fleksible og åpne organisasjoner som evner å gripe muligheter som dukker opp, ser ut til å være viktigere enn penger og planer.
Studien er laget i regi av Distriktssenteret, et offentlig kompetansesenter for distriktsutvikling.
– Mens den offentlige debatten om distriktsutvikling nesten utelukkende handler om penger, er det helt andre ting som gjør at distriktskommuner lykkes. Denne studien bør være en tankevekker for både sentrale og lokale politikere, sier Halvor Holmli, direktør i Distriktssenteret.
Smådriftfordeler
Studien viser også at flere av kommunene utnytter det de kaller smådriftfordeler. Det er kort vei mellom ideer og beslutninger i små organisasjoner. «Alle snakker med alle». Det gir kunnskapsdeling og tillit på tvers av fag- og sektorgrenser.
Suksesskommunene legger mer vekt på tilpasning og fleksibilitet enn på regler og kontroll. De har en kultur som gjør dem i stand til å gripe muligheter som oppstår, skriver forskerne.
Ildsjeler
Lokale ildsjeler er også viktige for å skape positiv utvikling i en distriktskommune. Men de får ikke til stort alene, de er avhengige av samarbeidspartnere og medspillere i kommunen. Kanskje trengs det en lokal ildsjelspolitikk, skriver forskerne.
Studien er gjort av Telemarksforskning i samarbeid med SINTEF og Menon. Arbeidet er basert på statistiske data, nettverksanalyser og fokusintervjuer med representanter for 15 suksessrike distriktskommuner.
Kommunene er som er omtalt i studien er Meløy, Træna, Vikna, Frøya, Hitra, Sandøy, Austevoll, Bykle, Sirdal, Lyngdal, Evje og Hornnes, Seljord, Flå, Gol og Hemsedal. (©NTB)