I kø for å sende alkoholreklame
EU slår fast at Norge ikke får unntak fra TV-direktivet, men regjeringen har ikke endelig bestemt seg: Innlemme det i norsk lovverk eller bruke reservasjonsretten, i så fall for andre gang i år.
– Dette er rene ord for pengene. EU sier det er hensynet til det indre markedet som veier tyngst, ikke norske folkehelseargumenter. Dette setter regjeringen i en vanskelig situasjon, sier statssekretær Erik Lahnstein (Sp) i UD til NTB.
Regjeringen har lenge kjempet hardt for å kunne beholde forbudet mot alkoholreklame på TV i Norge. Den har derfor ennå ikke tatt inn EU-direktivet om audiovisuelle tjenester, det såkalte TV-direktivet. Direktivet innebærer blant annet at alkoholreklame kan vises på TV i Norge, dersom sendingene kommer fra utlandet
Avventende
TV3 vil ikke mene noe om alkoholreklame i Norge før regjeringen har tatt stilling hvordan EU-direktivet skal håndteres. TV3 sender fra London og er en av mange kanaler som blir berørt av direktivet. Det gjør også TV Norge-kanalene Max og Fem.
– Vi avventer regjeringens beslutning, sier TV3-sjef Lasse Kokvik til NTB.
Han understreker at norske fjernsynsseere som får signaler fra kabel eller parabol, i dag har en stort antall internasjonale kanaler, særlig fra England og USA, som i utgangspunktet sender alkoholreklame.
– Store internasjonale nyhets- og underholdningskanaler har i utgangspunktet slik reklame, men den er filtrert bort i det norske fjernsynsmarkedet. Hvis Norge godtar direktivet, vil alle disse kanalene kunne sende alkoholreklame, sier Kokvik.
Avviser unntak
I et brev fra visepresident i EU-kommisjonen, Neelie Kroes, slås det fast at Norge ikke kan få unntak fra direktivet, og at regjeringen må ta det inn.
– Vi går fra en situasjon der vi har et 100 prosent robust vern, til en situasjon der vi er usikre på hvor effektivt vi vil kunne verne oss mot alkoreklame på TV, sier Lahnstein
EU-siden viser til at det ligger muligheter i direktivet for at Norge kan videreføre reklameforbud ved å inngå avtaler med landene TV-programmene sendes ifra. I Norges tilfelle er det blant annet snakk om Storbritannia. Men en slik situasjon er det knyttet stor usikkerhet til, ifølge Lahnstein.
– Vi risikerer at rettsutviklingen i EU endrer seg og at private aktører tar Norge til EFTA-domstolen dersom man legger begrensninger på muligheten til å operere fra andre land, sier han.
Neppe reservasjon
Regjeringen skal nå vurdere hva den skal gjøre videre. Men det er trolig uaktuelt å sette hardt mot hardt og si nei til å ta inn direktivet. Særlig etter den historiske varslingen av en reservasjon mot postdirektivet.
Regjeringen har tidligere ikke villet starte bilaterale forhandlinger med Storbritannia, men sonderinger er nå i gang.
Kommissær Neelie Kroes viser i bevet til at Sverige har en like strikt alkoholreklamepolitikk som Norge, og at den svenske regjeringen har en avtale med britiske myndigheter. (©NTB)