bent_h__ie___h_.jpg
Høyres helsepolitiske talsmann, Bent Høie, sier han ikke blir skremt av tallene fra professor i helseøkonimi.

Høyres helsereform får milliardprislapp

Publisert: 12. august 2013 kl 00.00
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Høyre la i forrige uke fram forslaget til en reform som vil medføre at alle får rett til offentlig finansiert behandling ved private sykehus. Det vil koste samfunnet to til tre milliarder kroner i året, anslår professor i helseøkonomi, Terje P. Hagen. 

- Å øke tilbudet og tro at man skal kunne redusere det når køen er nede, er kort og godt galt tenkt. Hvis man bare øker bevilgningene på kort sikt for å redusere køer, og så går tilbake til det opprinnelige tilbudet, vil køene bli lengre enn de var før, sier han til Dagens Næringsliv. 

Han medgir at to til tre milliarder i denne sammenhengen ikke utgjør de helt store summene, men stiller likevel spørsmål ved om prioriteringen er riktig. 

- Man må spørre om det behovet Høyre vil imøtekomme i spesialisthelsetjenesten, er større enn det udekkede behovet i pleie - og omsorgssektoren, sier han. 

 

Blir ikke skremt

Høyres helsepolitiske talsmann, Bent Høie, sier han ikke blir skremt av Hagens tall. Samtidig er han ikke villig til å legge fram partiets eget anslag over hva reformen vil koste. 

Saken fortsetter under annonsen

- Vi er nødt til å beregne dette på en konkret måte, sier Høyre-politikeren til Dagens Næringsliv. 

Hagen peker også på at den økte tilgjengeligheten av helsetjenesten vil skape økt etterspørsel. Dette har Høyre tenkt på, fastslår Høie. 

- Vi skal øke stykkprisfinansieringen som vil stimulere til økt aktivitet, men de offentlige skal også ha en basisfinansiering, og de må holde sine budsjetter, sier han.