sz207db2_as_sma.jpg
Ved å ta mer betalt for operasjoner som ikke er livsviktige, får man bedre råd til å hjelpe de sykeste, sier Høyres helsepolitiske talsmann Bent Høie.

Høyre vil gjøre småoperasjoner dyrere

Publisert: 8. august 2013 kl 09.45
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

I Aftenposten i dag sier Høyres helsepolitiske talsmann, Bent Høie, at små operasjoner kan bli dyrere for pasientene om Høyre får det som de vil etter et nytt regjeringsskifte. Prisøkningen er et ledd i en større reform Høyre ser for seg i helsesektoren. Åreknuter og ikke helsefarlig snorking er blant sykdommene som kan bli dyrere for pasientene selv.

– Det er pasienter som må vente i årevis på behandling i dag. Fjerning av åreknuter er et slikt eksempel. Det betyr jo at man nedprioriterer denne typen behandling. Vi synes det er ryddigere å si dette høyt, og la pasientene betale mer selv, sier han til Aftenposten.

Høie vil samtidig ikke svare på hvor mye som kan spares ved å nedprioritere enkelte typer behandling i helsevesenet.

– Dette er ikke noe kvikk-fiks for å dekke inn økte utgifter på helsebudsjettet, men et grep for å kunne sikre at vi har råd til å hjelpe de sykeste over de offentlige budsjettene, sier han til avisen. 

Reagerer

SV-leder Audun Lysbakken reagerer sterkt på forslaget fra Høyre om å gjøre de mindre operasjonene dyrere for pasientene.

– Alle som venter i kø i dag har fått tilstanden vurdert av lege. De har et behandlingsbehiov. Jeg mener det er en ganske dramatisk endring av det prinsippet som må ligge i bunnen, nemlig at lommeboken ikke skal avgjøre, sier SV-lederen til Aftenposten.

Saken fortsetter under annonsen