sz3195fa_as_sma.jpg
– Utfordringen vår er mobilisering den siste uken, sier Høyres Torbjørn Røe Isaksen.

Høyre tar opp kampen om flytvelgerne

Publisert: 29. august 2013 kl 10.11
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

De såkalte flytvelgerne, som veksler mellom Høyre og Ap, er ettertraktet velgermateriale for begge de to partiene. Nå tar Høyre for fullt opp kampen om de såkalte "Arne Olav-ene", oppkalt etter Arne Olav Brundtland, som gikk fra å være Høyre-mann til å stemme Ap. 

– Vi tror at vi vil trigge mange "Arne Olav-er" av begge kjønn til å stemme Høyre i sluttspurten, fordi de ser det samme som alle andre: Det går mot et regjeringsskifte, og da er det viktig for dem at Høyre blir størst mulig slik at den politikken de har mest til overs for får størst gjennomslag i en ny regjering, sier han til Dagens Næringsliv. 

Ifølge Høyre kjennetegnes disse velgerne av at de er voksne, lønnet over snittet, høyt utdannede, lite ideologiske, opptatt av trygg styring og ansvarlighet, men er enige med Høyres forsknings - og kunnskapsolitikk, samtidig som de har et pragmatisk forhold til de ideologiske konfliktsakene. 

– Utfordringen vår er mobilisering den siste uken. Det vi tror er at disse velgerne trekker i retning Ap på grunn av styringsdyktighet, de liker Jens og Jonas, men respekterer Erna. Og de faller ikke for skremslene mot Høyre om at vi vil ødelegge norsk økonomi eller rasere velferdsstaten. De er det man kaller styringstilleggsvelgerne og det er de vi kjemper med Ap om, sier Røe Isaksen.

Avviser taktikkprat

Han mener også de flytvelgerne som er skeptiske til et samarbeid med Frp bør svelge skepsisen på valgdagen, og stemme Høyre. 

– Det er godt mulig de er skeptiske til det, men det er nettopp derfor det er viktig for oss å få frem at et sterkt Høyre betyr større gjennomslag for vår politikk, sier han. 

Saken fortsetter under annonsen

Ap-partisekretær Raymond Johansen avviser at dette først og fremst vil være et valg som avgjøres av taktikk, og ikke politikk. 

– For meg handler det om hvilken retning Norge skal gå. Det virker på meg som om han mener at Frp har en uansvarlig økonomisk politikk, samtidig som Høyre, som det eneste konservative parti i Europa, inviterer inn et høyrepopulistisk parti i regjering. Vi stiller da spørsmålet om hvilken økonomisk politikk en borgerlig regjering vil føre. Det er det valget handler om, sier han blant annet til Dagens Næringsliv.