Høyre størst for femte måned på rad

Publisert: 16. desember 2010 kl 08.27
Oppdatert: 16. desember 2010 kl 08.19

Dette er femte måned på rad at Opinions partibarometer for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) kårer Høyre til landets største parti.

Sammen med Fremskrittspartiet, som går fram 0,2 prosentpoeng fra november til 24,1 prosent i desember, ville det vært nok til å sikre en blåblå regjering med to partigrupper som hver ville hatt 44 mandater dersom målingen hadde vært valg.

Dagsavisen-redaktør Arne Strand skriver i en kommentar at en slik regjering ville fått en sterkere posisjon i forhold til Stortinget enn selv det Arbeiderpartiet hadde i sin storhetstid fra 1945 til 1961.

SV tilbake

Oppslutningen om Ap faller med 0,1 prosentpoeng til 24,6 prosent, noe som ville gitt en jevnstor stortingsgruppe med Høyre og Frp.

Størst fremgang fra forrige måling har SV, som tar et byks på 2,1 prosentpoeng opp fra sperregrensen til 7,2 prosent.

– Dette er en oppmuntring vi tar med inn i jula, sier SV-leder Kristin Halvorsen til ANB.

Saken fortsetter under annonsen

Det er det sterkeste resultatet for SV som Opinion har målt siden forrige vinter.

Ap taper terreng

Det tredje av regjeringspartiene, Senterpartiet, faller med 0,9 prosentpoeng til 4,3 prosent.

Ved et valg med slike tall, ville de rødgrønne fått 22 færre mandater enn de har i dag, og et nøkkelskifte ville vært neste skritt.

Valgforsker Bernt Aardal sier til ANB at målingen bekrefter at Ap taper terreng. Bakgrunnstallene viser at partiet mister oppslutning blant ansatte i offentlig sektor, og at de avgir flere velgere til Høyre og Frp enn noen andre.

Stille revolusjon

Kommentator Arne Strand påpeker for øvrig at denne målingen også er med på å styrke inntrykket fra mange meningsmålinger i høst om at Norge er på vei inn i en trepartisituasjon. Strand kaller det en «stille revolusjon i velgerfolket».

Saken fortsetter under annonsen

For bak de tre jevnstore Ap, Høyre og Frp ligger de øvrige partiene, denne gang med unntak av SV, farlig nær sperregrensen.

I denne målingen går riktignok både Venstre og KrF fram. Venstre er størst i sentrum med en oppslutning på 5,1 (+0,7), mens KrF får 4,9 prosent (+0,7).

Målingen gir ett mandat til Rødt, som får uendret oppslutning på 1,8 prosent. Kategorien andre øker med 0,4 prosentpoeng til 1,1 prosent. (©NTB)