fr_nansen_friga.jpg
Høyre overprøvde forsvarssjef Sverre Diesens råd om at de nye fregattene ikke burde settes i drift.

Høyre raser mot fregattabbe

Publisert: 1. oktober 2013 kl 09.37
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Aftenposten skrev i går at Forsvaret sikret seg nye fregatter uten de tilhørende reservedelene. Det får Høyre til å reagere, og Høyres Ivar Kristiansen mener dette vitner om dårlig planlegging. 

– Fregattene ble primært innkjøpt for å utøve myndighetskontroll i Nordområdene, og stå til rådighet for NATO- og EU-oppdrag. Nå kan du telle på noen få fingre hvor ofte de er til stede der, sier Kristiansen til Aftenposten. 

Imidlertid vil han ikke si noe mer konkret om hvordan Høyre kan komme til å håndtere situasjonen med fregattene når de går inn i regjering. 

–  Det er det helt umulig så si noe om før vi har skrevet en regjeringserklæring. Det Høyre har vært opptatt av er å stoppe den skjønnmalingen av Forsvaret som har preget informasjonsapparatet rundt departement og forsvar. Vi må fiinne en felles virkelighetsforståelse rundt Forsvaret. Og sørge for at det man investerer i må man også kunne drifte, sier han til avisen.

Bidro til å overprøve

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen slo før fregattkjøpet fast at båtene burde kjøpes, men ikke settes i drift. Dette rådet ble overprøvd, også av Høyre. Det førte til at båtene ble satt i drift lenge før forsvarssjefen ønsket det. 

– Ja, vi har vært med på ferden. Men vi har ikke hatt primæransvaret for driften av Forsvaret på mange år. Driften blir en nøtt. Det er som å ha en dyr Mercedes. Har man ikke råd til diesel får man den ikke på veien, sier han.

Saken fortsetter under annonsen