Komitéleder Anders Anundsen

Høring om IKT-fadese ved Oslo-sykehus

Publisert: 2. mars 2012 kl 09.11
Oppdatert: 20. november 2013 kl 12.22

Etter at komiteen har vært høyt i nyhetsbildet i forbindelse med barne- og likestillingsminister Audun Lysbakkens beklagelser om pengesaken tidligere i uken, er det kritikkverdige forhold i kjølvannet av sykehussammenslåingen i Oslo som nå står på dagsordenen.

Komitéleder Anders Anundsen (Frp) er også saksordfører og vil lede utspørringen av blant andre en lang rekke nåværende og forhenværende ledere på ulike nivåer i helseregion Sør-Øst, samt fylkeslege Petter Schou, helsedirektør Lars E. Hanssen, representanter for de ansatte og ikke minst helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

Komiteen har verken ambisjon om å stanse prosesser eller avsette statsråder, men ønsker ifølge saksordføreren bedre innsikt og forståelse. Helst også forsikringer om at svakheter er rettet opp.

Mangler

– Vi tar ikke for oss sammenslåingen som sådan. Den er vedtatt av et stort flertall i Stortinget. Men det er avdekket mangler og misforhold som vi ønsker å grave dypere i, sier Anundsen til NTB.

En lang rekke medieoppslag har vist alvorlige mangler på mange driftsområder, som manglende brannsikkerhet, utdatert utstyr og falleferdige bygg. Både Arbeidstilsynet og Brann- og redningsetaten har levert svært kritiske merknader.

Anundsen sier at problemområdene for det store helseforetaket er mange og at komiteen har måttet begrense kontrollarbeidet.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi konsentrerer innsatsen om tre områder. Først og fremst den dårlige funksjonaliteten i et nytt IKT-system som skulle ha vært fullt operasjonelt i juli 2010. Deretter ser vi på pasientsikkerheten og som det tredje hovedområdet, departementets styring av helseforetaket gjennom Helse sør-øst, sier Anundsen.

Med drosje

Anundsen nøler ikke med å bruke betegnelsen IKT-skandale.

– Når pasientjournaler blir sendt med drosje fra en avdeling til en annen, er det et dekkende begrep. Et nytt system for data og kommunikasjonsteknologi skulle jo nettopp sørge for at alle opplysninger som journaler, laboratorieresultater og røntgenbilder skulle flyte sømløst. Det er fortsatt ikke tilfellet, sier Anundsen.

Når det gjelder pasientsikkerheten, er komiteen seg bevisst at den må klare å skille mellom elendighetsbeskrivelser som kommer fra yrkesgrupper som hele tiden har kjempet iherdig mot hele sammenslåingen, og bekymringsmeldinger som kommer fra ansette etater som fylkeslegen i Oslo og Akershus.

Styringen av sammenslåingen er et svært sammensatt og komplisert tema. Den foregår på flere nivåer, fra statsråden til Helse sør-øst og videre til OUS. Her søker komiteen bedre innsikt i hvem som trakk i trådene.

Anundsen viser til at departementet i perioder hadde foretaksmøter med Helse sør-øst hver 14. dag og at statsråden med så hyppig informasjonstilgang ikke bare kan skyve ansvaret for problemene i OUS over på Helse sør-øst. (©NTB)

Saken fortsetter under annonsen