Hjemkalt fra utenlandsreise

Publisert: 29. november 2011 kl 09.35
Oppdatert: 20. november 2013 kl 12.22

Etter det Bergens Tidende erfarer, kommer Kristiansen tilbake fra sin tjenestereise i utlandet innen svært kort tid.

Bakgrunnen for den tidligere returen er kontroversen rundt Kristiansens ulike forklaringer i juli på hvorfor Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ikke hadde mulighet eller lov til å registrere Anders Behring Breivik da han kjøpte kjemikalier til bombeproduksjon i Polen.

Senere har både PST selv og eksperter bekreftet at det var fullt mulig.

Justisminister Grete Faremo (Ap) bekrefter at det har vært interne møter i departementet om saken og sier hun har bedt om å få oversikt så raskt som mulig over all relevant informasjon.

Faremo ønsker imidlertid ikke å kommentere at Kristiansen kommer tilbake til landet tidligere enn planlagt.

– Jeg har ikke noen kommentar til det nå. Men jeg legger til grunn at PST og også PST-sjefen vil bidra på best mulig måte til at vi raskt kan svare på spørsmål fra komiteen, sier Faremo, og sier at PST-sjefen har hennes fulle tillit.

De ulike forklaringene til Kristiansen har gjort at det nå er et stort flertall i 22. juli-komiteen på Stortinget for å kalle inn Kristiansen til høring, etter at Erna Solberg (H) først ba om det. (©NTB)

Saken fortsetter under annonsen

PST-sjef vil ikke kommentere tvetydige uttalelser

PST-sjef Janne Kristiansen vil ikke kommentere sprikende uttalelser om hva sikkerhetstjenesten kunne ha gjort med opplysninger om at Anders Behring Breivik kjøpte kjemikalier i Polen.

– Kristiansen er på en lengre utenlandsreise og vil ikke kommentere disse forholdene nå. Hun viser til de interne evalueringene som Politiets sikkerhetstjeneste holder på med, sier informasjonsrådgiver Siv Alsén til NTB.

Alsén opplyser at henvendelsen fra NTB om en oppklaring av tvetydigheter rundt PSTs handlemåte er blitt tatt opp med Kristiansen over telefon, men at hun ikke vil gi noen uttalelser. Kristiansen vil imidlertid møte til høring på Stortinget, hvis hun blir innkalt dit.

Janne Kristiansen og PSTs informasjonssjef Martin Berntsen har gitt ulike forklaringer om hvorvidt PST hadde myndighet til å reagere overfor Breivik ut fra de sparsomme opplysningene som forelå i mars i år.

Politisk trykk

Blant de politiske partiene på Stortinget er det et omforent ønske at PST-sjefen må redegjøre for hvordan sikkerhetstjenesten håndterte denne saken. Det er ventet at den særskilte 22. juli-komiteen onsdag vil legge et løp med høringer, der PST-sjefens versjon blir sentral.

Saken fortsetter under annonsen

Informasjonsrådgiver Alsén sier at det er løpende kontakt mellom PST og den regjeringsnedsatte 22. juli-kommisjonen. Her har det vært flere møter og flere involverte enn bare PST-sjefen selv.

Presentasjonen av PSTs egen evaluering er satt til midten av februar, men dette kan bli framskyndet.

Stortingets særskilte komité på 17 medlemmer er oppnevnt for å behandle redegjørelsene som justisministeren og forsvarsministeren ga 10. november.

KrF-leder Knut Arild Hareide er komiteens formann. Han understreker at det ikke er snakk om å finne syndebukker, men avdekke mangler og tette hull i beredskapen. Dette er grep som kan tas på kort sikt, før den omfattende rapporten fra 22. juli-kommisjonen legges fram til sommeren.

Komiteen rekker ikke å gjennomføre høringer før jul, men vil trolig legge en tidsplan for januar.

Netthandel

På tvers av det politiske spekteret hersker det en oppfatning om at PST-sjef Kristiansen selv har medvirket til uklarhetene omkring håndteringen av Breivik-opplysningene.

Saken fortsetter under annonsen

Tre dager etter terrorhandlingene i Oslo og på Utøya uttalte Kristiansen at det ikke var noen grunn til at PST skulle ha fattet mistanke til Breivik. Hans navn dukket opp på en liste som Toll- og avgiftsdirektoratet i mars hadde fått gjennom det internasjonale tollsamarbeidet Global Shield.

Listen viste at Breivik på nett handlet for små beløp hos et polsk firma som solgte lovlige kjemikalier.

Senere har hun uttalt at PST ikke hadde mandat til å gå videre med Breivik på det spede grunnlaget som forelå. Informasjonssjef Berntsen har komplisert bildet ved å hevde at PST hadde anledning til å behandle selv tilsynelatende perifere opplysninger i fire måneder.

Spørsmålet Stortinget vil ha svar på, er om PST hadde myndighet til å forfølge Breivik-sporet, men at det av ulike grunner ikke ble funnet sterkt nok og dermed heller ikke prioritert. Høyres leder Erna Solberg mener Kristiansen må gi en bedre forklaring enn til nå på hvorfor PST valgte denne framgangsmåten. (©NTB)