Økonomen Paul Krugman ønsker høyere inflasjon i hele eurosonen for å fart på økonomien.

Har liten tro på eurosystemet

Publisert: 29. september 2011 kl 09.00
Oppdatert: 4. oktober 2011 kl 10.06

Paul Krugman mener eurosonen har alle problemene som man hadde med det feilslåtte Bretton Woods systemet, som var basert på en gullstandard. Systemet brøt endelig sammen i 1971.

Eurosonen er et system uten sikkerhetsventiler, mener Kruger.

Paul Krugman er professor i samfunnsøkonomi ved Princeton, nobelprisvinner i økonomi, og en markant økonomisk kommentator i USA. Krugman har vært sterkt kritisk til Obams økonomiske politikk, da han mener Obama mangler lederskap til å få gjennomført de nødvendige reformene.

Vil ha mer pengebruk

Krugman er keynesianer og dermed sterk motstander av markedsliberalistiske tanker og laissez faire i økonomien. Som den britiske økonomen John Maynard Keynes, mener han at det er nødvendig med større offentlig stimulans for å holde hjulene i økonomien i gang. Krugman er kritisk til den europeiske sentralbankens fremgangsmåte, og kritiserer frykten for inflasjon.

Krugman ønsker høyere inflasjon i hele eurosonen for å fart på økonomien. Krugman får støtte av nobelprisvinner Joseph Stiglitz, tidligere kjent blant annet for sin kritikk av globaliseringen som fant sted i forkant av finanskrisen

I dag skal den tyske nasjonalforsamlingen stemme over forslaget om å gi nye 440 milliarder til redningsfondet EFSF (European Financial Stability Facility). Dette er for i første omgang redde den greske økonomien.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er ikke nok, sier Stiglitz, som tidligere har uttalt at Hellas bør ut av eurosonen.