Giske åpner for statlig eierskapsfond

Publisert: 12. januar 2011 kl 08.27
Oppdatert: 12. januar 2011 kl 08.25

LO er bekymret for at det private kapitalmarkedet er for svakt til å sikre norsk eierskap når store selskaper er til salgs, og gjentar forslaget om et statlig eierkapitalfond.

– Salget av Elkem til kineserne bekrefter LOs bekymring. Ved større salg er det ofte ikke noe alternativ til utenlandsk kapital, sier LO-leder Roar Flåthen.

Flåthen sier det nå er viktig at Elkem-bedriftene som omfattes av salget til China National Bluestar, kan fortsette å videreutvikle sin virksomhet i Norge, og at salget bidrar til å åpne nye markeder for disse.

Ikke avvisende

Regjeringen skal før påske legge fram en stortingsmelding om statens eierskap i norsk næringsliv. Næringsminister Trond Giske (Ap) karakteriserer forslaget om et statlig eierkapitalfond som «spennende» og sier det er høyaktuelt.

– Jeg skjønner at problemstillingen blir reist. Hovedbegrunnelsen for at vi eier selskaper som Statkraft, Statoil og Hydro er jo nettopp å sikre at strategisk viktige nøkkelselskap forblir på norske hender og at vi har kontroll over naturressursene, sier han.

Giske understreker samtidig at vi må tåle utenlandske oppkjøp i Norge på samme måte som Norge investerer i utlandet,

Saken fortsetter under annonsen

Høyre advarer Giske mot å ta med LO-forslaget i eierskapsmeldingen, mens LO får uforbeholden støtte fra Senterpartiet.

Blir i Norge

Flere tillitsvalgte i Elkem har uttrykt bekymring for arbeidsplassene i Norge etter oppkjøpet. Elkem-direktør Helge Aasen tror frykten er ubegrunnet og mener at de nye eierne i det store og hele vil beholde de norske virksomhetene.

– Vi har ikke fått noen signaler om at kineserne vil flytte ut virksomheten, sier Aasen til NTB.

Snarere enn at China National Bluestar vil flytte produksjonen, mener Elkem-direktøren at de nye eierne i det store og hele vil beholde de norske virksomhetene og bygge ut solenergivirksomheten videre i Kina.

Ifølge konserndirektør i Orkla, Bjørn M. Wiggen, skal forsknings- og utviklingsavdelingen i Kristiansand bestå, og Elkems hovedkontor skal fortsatt ligge i Norge.

– Bluestar er allerede en stor kunde i Elkem, og denne transaksjonen er en meget god mulighet til å kunne ta en større del av det kinesiske markedet. Vi har ikke fått signaler om endringer i produksjonskapasiteten i Norge, sier Wiggen.

Saken fortsetter under annonsen

Næringsminister Trond Giske sier han kommer til å gå i dialog med de nye eierne om hva slags planer de har for Elkem i Norge.

Gevinst til Hagen

Eierne i Orkla kan vente seg et pent utbytte etter salget på rundt 12 milliarder kroner, varsler konsernsjef i Orkla, Bjørn M. Wiggen.

Noe av dette skal brukes til å betale ned rentebærende gjeld i Orkla, og noe skal sprøytes inn i virksomhetene industrikonsernet ønsker å satse på framover, Sapa og Orkla Brands.

Resten av salgsgevinsten kommer etter alt å dømme til å dryppe på eierne i form av utbytte. Konsernsjef Bjørn M. Wiggen poengterer at Orkla har hatt en raus og forutsigbar utbyttepolitikk.

– Og den skal vi fortsette med. Vi kommer i utgangspunktet ikke til å betale ut noe ekstraordinært utbytte etter salget, men hvis det er penger igjen etter seks til tolv måneder vil vi vurdere å øke utbytteutbetalingen, sier Wiggen til NTB.

Det betyr at hovedeier Stein Erik Hagen kan vente seg en pen gevinst. (©NTB)

Saken fortsetter under annonsen