Giske advarer mot statlig lønnsfest for ledere

Publisert: 2. mars 2012 kl 09.11
Oppdatert: 20. november 2013 kl 12.22

Bare uker før lønnsoppgjøret starter for vanlige arbeidstakere, kommer Giske med en klar advarsel mot lønnsfest for ledere i statlige selskaper.

– Vi har veldig klare forventninger til de selskapene vi har eierskap i. Jeg har gått så langt som til å si at vi må vurdere å skifte ut styrer og styremedlemmer om de ikke følger de forventningene vi har til selskapene, sier Giske.

Konkret betyr det at utviklingen av lederlønningene vil være en del av departementets styreevaluering, utdyper han.

– Og det sier seg selv at dersom den evalueringen blir veldig negativ, så taler det for en utskifting, understreker Giske.

Ikke mulig å forsvare

Fasiten for fjorårets lønnsutvikling viser at lederlønningene i finansbransjen økte med 16 prosent. Næringsministeren frykter at lønnsoppgjøret kommer i ubalanse om ikke lederne nå viser moderasjon.

– Det er vanskelig å få til moderate oppgjør om ikke lederne selv viser moderasjon. Når lønningene til lederne stiger raskere enn det vanlige lønnstakere får av verdiskapingen, da blir regnestykket feil. Det kan undergrave hele den norske modellen, sier Giske.

Saken fortsetter under annonsen

Under LOs finanskonferanse torsdag brukte Giske uttrykk som «umoralsk» og «grotesk» om enkelte lederlønninger og bonuser – spesielt innen finansbransjen.

– Når folk i løpet av måneder tjener mer enn det en sykepleier eller lærer kan tjene i løpet av et helt liv, så er det ikke bærekraftig, det er ikke mulig å forsvare, og det undergraver hele solidariteten i samfunnet, sier han.

– Kraftig signal

LO-leder Roar Flåthen presiserer at selv om det ligger an til et moderat oppgjør i år, så bør lønnstakerne forvente økt kjøpekraft. Han er glad for Giskes advarende pekefinger mot styrene i statseide selskaper.

– At en så stor eier som staten og en så sentral statsråd som Giske sier det han gjør, er jo et kraftig signal som de som sitter i styrene må lytte til. Behovet for lederlønnsmoderasjon gjelder både i statlige og private selskaper, og dette har også å gjøre med moralen til lederne, sier Flåthen til NTB.

Flåthen irritert

LO-lederen misliker sterkt fjorårets lederlønnsfest i finansbransjen.

Saken fortsetter under annonsen

– Dette skjer i en bransje der vanlig ansatte har vært med på store omstillinger de siste årene. Nei, dette irriterer LO veldig, gjør han klart.

Giske vil ikke si hvor grensen for anstendighet går, men sier:

– Jeg tviler på om noen i finansnæringen legger inn 100 ganger, eller for den saks skyld 20 ganger så høy arbeidsinnsats som en vanlig arbeidstaker i Norge. Dette må reflekteres i et lønnssystem som er innenfor hva samfunnet kan tåle av forskjeller mellom folk. (©NTB)