Full skjæring om norsk rovdyrpolitikk
Partiene hadde som mål å bli enige om bestandsmål og forvaltning av rovdyrene i Norge – ulv, bjørn, jerv og gaupe. Representanter for alle partiene på Stortinget satte seg rundt forhandlingsbordet klokken 16 tirsdag ettermiddag. Elleve timer senere var det slutt. Det blir ikke noe av et bredt forankret forlik om norsk rovdyrforvaltning.
– Vi klarte ikke å bli enige om bestandsmål og enkelte elementer i forvaltning av rovdyrene i Norge, opplyser forhandlingsleder Eirin Sund (Ap) til NTB.
Dermed gjelder rovdyrforliket fra 2004 inntil videre.
– Det var ikke grunnlag for å gå videre. Dette var siste sjanse, og toget er nå gått, sier Sund, som opplyser at det var hun som tok avgjørelsen om brudd.
– Jeg trodde virkelig vi skulle få det til. Det var siste mulighet i dag. Det er fryktelig synd at en ny rovdyrpolitikk ikke er på plass før beitesesongen kommer i gang, sier hun.
Regjeringen splittet
I forhandlingene sto Frp, Høyre og Senterpartiet sammen mot de andre stortingspartiene for å redusere rovdyrbestanden og få en mer lokal forvaltning.
– Vi hadde håpet på et nytt rovdyrforlik som i større grad tok på alvor de mange menneskene som lever med rovdyr tett innpå seg rundt om i landet vårt, og som merker konsekvensene av dem gjennom at de ser rovdyr rundt husene sine. De opplever dem på skoleveien til ungene, og de finner dyr som er drept eller skadd av rovdyr. Vi ønsket oss en forvaltning og en politikk som ville gjort hverdagen enklere for denne gruppen, sier Senterpartiets forhandlingsleder Erling Sande til NRK.
– Trenerte forhandlingene
Frps forhandlingsleder Oskar Grimstad er enig i at det mest problematiske temaet var bestandsmålet.
– I tillegg klarte vi ikke å bli enige om lokal forvaltning. Slik går det når for mange er interessert i at dagens ordning opprettholdes. Forhandlingene ble trenert. Vi ga veldig mye, synes vi, men forståelsen og aksepten fra den andre siden på at en tydelig bestandsreduksjon var viktig var ikke der. Arbeiderpartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti la seg på linjen til Sosialistisk Venstreparti, sier Grimstad.
Han tror saken blir en belastning fram til 2013.
– Det vil bli en belastning for regjeringen, og det vil bli krevende for beitenæringen, sier han.
Alle skuffet
– Høyre beklager at det ikke lot seg gjøre å komme fram til en enighet som ville sikret et lavere konfliktnivå, styrket lokal forvaltning og justering av bestandsmål, sier Siri Meling, forhandlingsleder for Høyre.
– Det er svært beklagelig at vi ikke klarte å komme til enighet. Jeg mener vi nå har gått glipp av en stor mulighet til å komme til enighet om noe som ville ha betydd mye for mange mennesker rundt omkring i Norge, sier Trine Skei Grande, leder i Venstre.
Venstres mål er en forvaltning med gode, forebyggende erstatningsordninger og en bærekraftig rovviltstamme, ifølge Skei Grande.
Bærekraftig rovviltstamme er også viktig for Kristelig Folkeparti.
– Jeg er svært skuffet. Her hadde vi muligheten til å finne løsninger som ivaretok Norges forpliktelser til å bidra til levedyktige rovdyrbestander. Samtidig kunne vi løst konkrete utfordringer for landbruk og reindriftsnæring, sier KrFs miljøpolitiske talskvinne Line Henriette Hjemdal i en kommentar. (©NTB)
Les også: Strides om rovdyrforliket