Frykter klimaet taper krisekampen

Publisert: 19. oktober 2011 kl 08.35
Oppdatert: 20. november 2013 kl 12.22

– Den økonomiske krisen tar helt klart noe av oppmerksomheten bort fra klimakrisen. Samtidig ser mange land nå en anledning til å legge grunnlaget for ny vekst og nye arbeidsplasser. Kina satser for eksempel tungt på vindkraft og solenergi, sier Solheim til NTB.

Han reiser denne uka til Cape Town i Sør-Afrika for å delta på et forberedende ministermøte foran klimatoppmøtet i Durban i desember. Hovedprioriteten er å få videreført Kyoto-avtalen og samtidig jobbe for at USA og Kina også forplikter seg til konkrete og målbare utslippsreduksjoner.

Nytt initiativ

Sammen med en rekke andre vestlige land har Norge foreslått en mellomløsning overfor FNs klimasekretariat. Ideen er å videreføre rammeverket fra Kyoto samtidig som man fortsetter arbeidet med en ny og skjerpet klimaavtale som omfatter flere land.

– Vi er nødt til å finne fram til et kompromiss som er akseptabelt for alle, sier Solheim.

Klimaforhandlingene er grovt sagt delt i fire leire som hver forsvarer sine primærinteresser:

  • Utviklingslandene frykter at industrilandene unndrar seg forpliktende utslippskutt og krever en videreføring av Kyoto.
  • Japan, Russland og Canada motsetter seg dette, med mindre USA, Kina og India også aksepterer mål for hjemlige utslippskutt.
  • Norge inngår sammen med EU i en gruppe av selvtitulerte progressive industriland som inntar en mellomposisjon.
  • Den siste gruppen er sammensatt av store utslippsland som peker på hverandre, anført av USA og Kina.
Saken fortsetter under annonsen

– God tone

Solheim medgir at klimaforhandlingene preges av stillstand mer enn framgang, men han viser til store miljøframskritt i flere enkeltland.

– Dessuten er tonen i forhandlingene langt bedre enn den har vært. Under toppmøtet i København var stemningen nærmest aggressiv, sier han.

Solheim sier grunnplanken i en ny klimaavtale er å finne i Kyoto-protokollen, og viser til den grønne utviklingsmekanismen og nasjonale mål for utslippsreduksjoner.

De internasjonale klimaforhandlingene pågår samtidig med at regjeringen her hjemme diskuterer enkelthetene i klimameldingen som etter planen kommer på nyåret. Ifølge Solheim må denne stortingsmeldingen vise at også Norge har en ambisiøs politikk for hjemlige klimakutt.

– Hvis ikke vil det kunne bli stilt spørsmål ved vår troverdighet internasjonalt, selv om ingen gjør dette foreløpig, sier han.

Det forberedende miljøvernministermøtet i Cape Town finner sted torsdag og fredag denne uken. (©NTB)

Saken fortsetter under annonsen