Frykter halvering av sykehustilbudet

Publisert: 30. november 2010 kl 08.25
Oppdatert: 30. november 2010 kl 08.20

Professoren ved Høgskolen i Hedmark har gjennomgått strategiplanene i alle landets helseforetak, skriver Bergens Tidende.

Konklusjonen hans er at sentraliseringen av akuttjenester og fødetilbud vil føre til en halvering av sykehustilbudet her i landet om noen få år.

– Dersom alle planene som foreligger i helseforetakene gjennomføres, vil bare halvparten av sykehusene være igjen. Et sykehus uten akutt- og fødetilbud kan ikke kalles et sykehus, mener Jensen.

Administrerende direktør Jon Bolstad i Helse Vest, som planlegger nedlegging av fødetilbud, avviser professorens påstand.

– Det er ikke nedlegging av sykehus når vi legger ned fødetilbud. Et hus er bare et skall. Det er innholdet som er det sentrale, sier Bolstad.

Han mener bedret ambulanseberedskap og jordmorfølge skal trygge de kvinnene som får lengre vei for å føde.

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) har tidligere slått fast at ingen lokalsykehus skal legges ned. Samtidig åpner hun fremdeles for at føde- og akuttilbud kan bli lagt ned.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er merkelig at de kan bruke filologi for å komme seg unna den store Soria Moria-erklæringen. Sannheten er at det kan ikke lenger kalles sykehus når det bare er pleiepasienter og poliklinikker igjen, sier professor Bjarne Jensen. (©NTB)