Forskningsløftene som brast
Forskning og utdanning var et av satsingsområdene i Soria Moria. Forskningsinnsatsen skulle heves til tre prosent av BNP innen 2010, og både bevilgninger og antall stipendiater skulle opp. Årets statsbudsjett var imidlertid skritt tilbake på den fronten, og nå ser det ut som regjeringen ikke vil klare å holde løftene, skriver Aftenposten mandag.
- Målet om tre prosent innen 2010 er helt urealistisk fordi det tar lang tid å utdanne forskere, og man må få den nødvendige infrastrukturen som kontorer og vitenskapelig utstyr på plass. Her har man undervurdert hva en forskningsandel på tre prosent virkelig betyr, fastslår forskningsleder Aris Kaloudis ved NIFU STEP, som studerer forskning og høyere utdanning.
NIFU STEP har sett på hva som skal til for at det offentliges andel skal komme opp i en prosent, og tallene viser at universiteter og høyskoler må tilføres 520 nye stipendiatstillinger hvert år fram til 2016.
- Det er et realistisk mål, men det krever at regjeringen satser mye og fokusert, og det forutsetter betydelige investeringer over de offentlige budsjettene, sier Kaloudis.
Antall nye stipendiater ble økt til 350 per år fra 2003 til 2006, men i 2007 kuttet Djupedal dette til null. I tillegg fikk høyskoler og universiteter 300 millioner kroner mindre å rutte med.
- I det kommende statsbudsjettet trenger vi et forskningsløft; vi etterlyser den satsingen som Regjeringen har forespeilet og som er samfunnsmessig helt nødvendig. Regjeringen må gjøre noe for å innfri sine egne løfter, sier Forskerforbundets leder Bjarne Hodne.