Flertall for mer konkurranseutsetting
51 prosent mener det er riktig med mer konkurranseutsetting, mens 39 prosent synes det er galt, viser undersøkelsen som Synovate har gjort for Næringslivets Hovedorganisasjon, NHO. 11 prosent har ingen mening om spørsmålet.
Drøyt halvparten av de spurte vil også sette strengere grenser for hva staten skal gjøre enn i dag.
– Dette er etter vårt syn en interessant og oppløftende tilbakemelding. Spesielt gledelig er det at holdningen til konkurranseutsetting er jevnt over positiv i hele landet. Støtten er like stor i Nord-Norge som i Oslo, sier Petter Haas Brubakk, direktør for næringspolitikk i NHO.
Målingen er gjort på tampen av et år med mye negativ oppmerksomhet rundt private aktører innen omsorgssektoren spesielt.
Et tankekors
– Det må reageres når regler brytes og feil begås, men det blir feil å bruke slike enkeltsaker som argument mot konkurranseutsetting i seg selv. Når private tjenesteytere bryter avtalebetingelser kan de sies opp, men slik er det ikke når en offentlig etat begår samme feil. Det er et tankekors.
Selv om drøyt halvparten av de spurte åpner for mer konkurranseutsetting, er ikke folk nødvendigvis overbevist om at private alltid leverer bedre kvalitet enn det offentlige. Et stort flertall mener for eksempel at det offentlige er best til å drive sykehus.
– Troen på private aktører er størst når det gjelder barnehagedrift. Det er interessant, ettersom privat barnehagedrift er blitt så vanlig. Så på det området der folk flest har mest erfaring med private aktører, er de også mest positive, sier Brubakk.
Nordmenn synes generelt det er greit at det også er lønnsomt å utføre tjenester for det offentlige. Åtte av ti er helt eller delvis enig i at det må være lov for private selskaper å tjene penger på slike tjenester.
Store utfordringer
5. januar arrangerer NHO sin store årskonferanse, der samspillet mellom privat og offentlig sektor blir et sentralt tema.
– I Norge har vi lykkes godt med å ha både et konkurransedyktig næringsliv og gode velferdstjenester, men utfordringene fremover er store. Blant annet vil eldrebølgen legge stort press på ressursene innen helse- og omsorgssektoren, sier John G. Bernander, administrerende direktør i NHO.
På dette området kan private aktører spille en nøkkelrolle for å unngå en ressurskrise, mener han.
– Dynamikken mellom privat og offentlig sektor er en bærebjelke i den norske velferdsmodellen. Næringslivet kan i tillegg spille en nøkkelrolle når det gjelder teknologi- og systemutvikling for å kunne løse fellesoppgavene på en enda smartere måte, sier Bernander.