Europarådet bekymret for hatefulle ytringer
Barn og unges hatefulle ytringer mot norske jøder og tidvis intoleranse overfor minoriteter i mediene og på internett bekymrer Europarådets rådgivende komité.
Det kommer fram i komiteens ferske rapport om Norges oppfølging av Europarådets rammekonvensjon om beskyttelse av nasjonale minoriteter.
I politisk og offentlig debatt har hatefulle ytringer forekommet stadig oftere de siste årene, ifølge rapporten. «Prinsippet om respekt for ytringsfrihet rettferdiggjør ofte mangelen på reaksjoner mot hatefulle ytringer», heter det i rapporten.
Til tross for at det norske samfunn generelt er åpent og tolerant, har majoritetsbefolkningen, mediene og politiske ledere en manglende evne til å fordømme slike fiendtlige holdninger sterkt nok, mener komiteen.
Romfolk diskrimineres
Den rådgivende komiteen er også bekymret for at romfolk og romanifolk/tatere opplever at de er ofre for diskriminering i Norge. Disse minoritetene oppgir at de ofte nektes adgang til kommersielle campingplasser når de reiser rundt i Norge og at de blir møtt med fiendtlige holdninger fra politiet.
Europarådet ber myndighetene om straks å innføre konkrete tiltak for å fremme toleranse, gjensidig respekt og sosial samhørighet i det norske samfunnet, samt tiltak for å sikre at mediene overholder etiske spilleregler.
Kvensk
Komiteen ber også om at det innføres konkrete tiltak for å bedre situasjonen for romfolk og tatere som er på reise, slik at de får adgang til kommersielle campingplasser på lik linje med andre mennesker. Diskriminerende holdninger hos politiet må også slås ned på, påpekes det i rapporten, som anbefaler at politiet gis opplæring i den tradisjonelle livsførselen til romfolk og romanifolk.
Det tredje strakstiltaket komiteen anbefaler, gjelder fortgang i arbeidet med å revitalisere det kvenske språket. Dette bør blant annet skje gjennom ekstra midler til Kvensk institutts arbeid med å sluttføre standardiseringen av språket innen rimelig tid.
Skryt
Norges minoritetspolitikk får også skryt av Europarådet, blant annet for etableringen av Likestillings- og diskrimineringsombudet og endringer i diskrimineringsloven. Også handlingsplanen for å fremme likestilling og hindre etnisk diskriminering trekkes fram som positivt.
Kvener, jøder, skogfinner, rom og romanifolk/tatere regnes som Norges nasjonale minoriteter. (©NTB)