Etterlyser en mer aktiv statlig eierskapspolitikk

Publisert: 18. januar 2012 kl 09.39
Oppdatert: 20. november 2013 kl 12.22

Statoil nevnes som det klareste eksempelet i Riksrevisjonens rapport, der kritikken går på at Olje- og energidepartementet så langt ikke har utarbeidet eller formidlet et mål om avkastning og utbytteforventning overfor selskapet.

– Eieren bør ha en bestilling som er klart definert, sier riksrevisor Jørgen Kosmo om forholdet mellom selskap og departement.

Olje- og energidepartementet har i sine kommentarer til undersøkelsen opplyst at det har satt i gang med å finne en modell som kan gi hensiktsmessig utforming av statens avkastningsmål for selskapet.

Relevant informasjon

I departementet vises det også til at det er styrets ansvar å forvalte selskapets utbyttepolitikk og foreslå det konkrete beløpet for generalforsamlingen.

I kritikken fra Riksrevisjonen understrekes det også at eierdepartementene i mange tilfeller ikke har tilstrekkelig informasjon til å kunne følge opp selskapene.

– Departementene må etterspørre relevant informasjon og ha en bedre styring av driften, sier Kosmo til NTB.

Saken fortsetter under annonsen

Staten ved Olje- og energidepartementet eier 67 prosent av aksjene i Statoil, og er operatør for rundt 80 prosent av den norske olje- og gassproduksjonen.

Statkraft ikke fulgt opp

Etter Riksrevisjonens vurdering har også kontrollen vist eksempler på at eierdepartementene i liten grad har fulgt opp selskapene ut fra formålet med eierskapet.

I undersøkelsen går det fram at Statkraft har investert i ny virksomhet i utlandet uten at Nærings- og handelsdepartementet etter Riksrevisjonens vurderinger har fulgt opp disse investeringene.

Svake resultater

Det rettes også kritikk til eierselskapene for svak oppfølging av Mesta i tiden etter at det ble skilt ut fra Statens vegvesen, og Baneservice som etter opprettelsen i 2005 har vært gjennom omfattende omstillinger og endrede forutsetninger for drift.

Selskapene Mesta, Secora og Baneservice har etter at de ble skilt ut fra statlige forvaltningsorganer etter Riksrevisjonens vurdering hatt en lite tilfredsstillende avkastning i femårsperioden 2006-2010.

Saken fortsetter under annonsen

Mesta hadde i perioden en negativ avkastning på 7,6 prosent årlig.

Heller ikke virksomheten i Nettbuss har oppnådd en tilfredsstillende avkastning over tid. Avkastningen har i perioden 2008-2010 ligget lavere enn det fastsatte kravet fra NSB. (©NTB)