Erna Solberg letter på sløret

Publisert: 26. januar 2011 kl 08.30
Oppdatert: 26. januar 2011 kl 08.24

Det viktigste var hennes utspill om det fagligpolitiske samarbeidet. Et utspill som LO langt på vei oppfatter som et angrep på sin dominerende rolle, og derfor som et angrep på fagbevegelsen, men som de andre hovedsammenslutningene trykker til sitt bryst.

Utspillet om å utfordre LOs særstilling og lytte mer til andre arbeidstakerorganisasjoner, kan betraktes som et forsøk på å splitte norsk fagbevegelse, men Solberg selv avviser dette.

Hennes samarbeidsutspill er også et svar på Frp-leder Siv Jensens krigserklæring mot LO og hennes uttalelser om at hovedmotstanderne er fagforeningspampene i LO. Jensen har også sagt at hun forbereder seg på at LO vil «streike for hver minste lille ting» hvis Frp og Høyre kommer i regjering etter valget i 2013.

Erna Solberg gjør det på sin side klart at de som håper på krig mellom en blåblå regjering og fagbevegelsen etter 2013, vil bli skuffet.

Solberg har sittet i regjering tidligere. Hun vet hvor viktig det er å ha et godt forhold til fagbevegelsen, og særlig til den dominerende kraften som LO er. En konstant krig med LO vil suge kraften ut av en blåblå regjering.

Ingen særbehandling av LO

Selv om det var langt igjen til tidligere Ap-sekretær Martin Kolbergs kjærlighetserklæring: Fagbevegelsen, fagbevegelsen, fagbevegelsen, var Solbergs tale en invitasjon til samarbeid. Men også Høyre vil legge til rette for flere lokale forhandlinger på bekostning av sentrale forhandlinger. Dette er stikk i strid med LOs ønsker, men støtte til en organisasjon med høyt utdannende medlemmer som Akademikerne.

Saken fortsetter under annonsen

Solberg ga LO klar beskjed om at den største hovedorganisasjonen ikke kan vente seg noen form for særbehandling dersom det blir regjeringsskifte. De tette båndene mellom LO og regjeringen vil bli svekket dersom H og Frp kommer i posisjon.

– Alle skal med. Ikke bare de som finansierer de rødgrønnes valgkamp, og hvis ledelse har fast plass i Aps sentralstyre, proklamerte Solberg.

Fritt behandlingsvalg

Den andre saken Solberg kom med i helgen var en plan for fritt behandlingsvalg som én av grunnsteinene i en ny og helhetlige politikk for det Høyre kaller mer mangfold og større valgfrihet i helsesektoren.

Folk skal ha rett til å velge sin behandling fritt mellom offentlig godkjente tilbud. Ideelle og private institusjoner skal få større innpass enn i dag.

Ut fra uttalelser fra både Solberg og Frp-leder Jensen, vil det bli betydelig endringer i helsesektoren ved en eventuell blåblå regjering. Frp og Høyre går også inn for å avvikle helseforetakene. På få områder er de ideologiske motsetningene større.

Det tok da heller ikke mange timene før motforestillingene fra Sosialistisk Venstreparti og Arbeiderpartiet kom.

Saken fortsetter under annonsen

– Høyres modell vil føre til store forskjeller, er hovedinnvendingen.

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) sier at Høyres helsepolitikk kan slå beina under velferdssystemet i Norge. Det er liten tvil om at slaget om helse- og velferdspolitikken blir blant de hardeste fram til valget høsten 2013. (©NTB)