Duket for ny direktivdebatt i regjeringen
Arbeiderpartiets stortingsgruppe vedtok onsdag med klart flertall at vikarbyrådirektivet bør innlemmes i norsk rett.
– Jeg skulle ønske at gruppa kom til en annen konklusjon, sier Østfold Aps Thor Erik Forsberg. Han fremmet mindretallsinnstillingen om å utsette behandlingen av direktivet eller subsidiært gå inn for å ta i bruk reservasjonsretten som EØS-avtalen gir rom for.
– Jeg prøvde etter beste evne å få fram innvendingene og bekymringene fra LOs forbund, sier Forsberg til NTB.
Han frykter EU-direktivet vil føre til færre faste ansettelser, forringe pensjonsrettighetene og skape større lønnsforskjeller.
Tiltak
Arbeiderpartiets arbeidspolitiske talskvinne Anette Trettebergstuen er ikke like bekymret som sin partifelle.
– Direktivet gir en anledning til å iverksette en rekke tiltak for å bedre situasjonen for de ansatte i vikarbransjen og sikre en mer seriøs vikarbransje, sier Trettebergstuen.
Hun viser til kravet i direktivet om at innleide vikarer minst skal ha samme lønns- og arbeidsvilkår som vedkommende ville ha fått som ansatt i bedriften.
– Et krav til likebehandling er til fordel for dem som arbeider for vikarbyrået, og til fordel for dem som arbeider i bedriften som leier inn. Når virksomheter ikke lenger kan betale lavere lønn til dem som kommer fra vikarbyråer, faller denne konkurransefordelen for dagens vikarbyråer bort. Slik vil likebehandlingen forhåpentligvis kunne bidra til flere faste ansettelser, sier Trettebergstuen.
Ap går dessuten inn for særkrav som gir innleievirksomheten ansvar for at vikarbyrået følger regelverket og likebehandlingsprinsippet samt påser at arbeidstidsreglene overholdes.
Motstand
Landsstyret i SV gikk i helgen inn for at Norge burde reservere seg mot implementering av vikarbyrådirektivet i norsk lov. Partiet beskriver bemanningsbransjen som en trussel mot den norske samfunnsmodellen og arbeidsfolks rettigheter.
– Bemanningsbransjen er preget av ulovlige ansettelsesforhold, brudd på arbeidsmiljøloven og dårlig fagopplæring, heter det i den politiske uttalelsen.
Nestleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Karin Andersen, utdyper:
– Vi kan, og må, vedta alle LOs krav til nye tiltak mot lønnsdumping og for å beskytte vikarer. Det er ikke problemet. Det farlige med direktivet er at sier vi ja til det, sier vi også ja til å la EU bestemme om tiltakene er lovlige og om vi må endre arbeidsmiljøloven for å tillate mer inn- og utleie enn i dag. Til og med tariffavtaler som begrenser innleie og verner faste ansatte, lar vi EU bestemme over ved å ta inn direktivet, sier hun.
Senterpartiet har inntatt en form for mellomposisjon i regjeringen. Partiet åpner for bruk av reservasjonsretten, men ønsker først å prøve ut mulighetene for å vanne ut direktivet gjennom særnorske unntak.
Sier nei
Høringsuttalelsen fra LO som ble avgitt for et års tid siden, aksepterer motvillig vikarbyrådirektivet som en del av EØS-forpliktelsene. Siden den gang har en rekke LO-forbund sagt nei til direktivet, blant dem det mektige Fellesforbundet.
– Vi synes dette er beklagelig, og vi mener Norge er tjent med å ikke implementere vedtaket, sier nestleder i Fellesforbundet, Anders Skattkjær, til NTB.
Han sier Fellesforbundet er enig med Ap og Trettebergstuen i at det er viktig å sikre at innleide vikarer skal ha samme vilkår som faste ansatte, men er uenig i at direktivet er veien å gå.
– Det er ikke nødvendig å implementere direktivet for å oppnå dette, og vi tror ansatte er bedre stilt uten, sier han. (©NTB)